Babicovy recepty: Květák s paprikovou omáčkou * Bramborové placky

27. srpna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Oblíbený kuchař Jirka Babica pro vás připravuje každý víkend zajímavé recepty, podle kterých můžete čerpat inspiraci k obědu. Tentokrát si můžete připravit květák s paprikovou omáčkou a ementálem a bramborové placky s kuřecím masem a zeleninou.

KVĚTÁK S PAPRIKOVOU OMÁČKOU A EMENTÁLEM

Připravte si:

  • 1 květák
  • hrnek  stouhaného ementálu
  • 2 lžíce octa 
  • olej
  • 3 stroužky česneku
  • nasekaná rajčata ve vlastní šťávě
  • zelená paprika
  • hrst petrželky
  • pepř, sůl

Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a dáme do osolené vroucí vody s octem.  Vaříme na mírném plameni 10  minut. Zelenou papriku zbavíme jádřinců a nasekáme a  zpěníme na másle. Česnek utřeme se solí a přidáme k paprice. Zalijeme vývarem z květáku, aby česnek  nezhořkl. Přidáme zelenou petrželku, rajský protlak, opepříme a povaříme. 

Takto připravenou omáčkou polijeme uvařený,  zcezený , ještě horký květák, který  posypeme nastrouhaným sýrem. 

BRAMBOROVÉ PLACKY S KUŘECÍM MASEM A ZELENINOU

Připravte si:

  • zbytek pečeného kuřete
  • 4 ks brambor
  • 3 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 1 paprika
  • 4 plátky  šunky 
  • hrst strouhaného sýru
  • provensálské koření
  • sůl

Brambory nastrouháme na hrubším struhadle, přebytečnou vodu vymačkáme.  Přidáme vajíčko,  hladkou mouku,  sůl a vypracujeme těsto.

Na pánvi rozpálíme olej, rozetřeme bramborovou hmotu a opečeme. Potom placku otočíme a naskládáme na ni kolečka rajčat , papriky a cibule. Posypeme šunkou a nakrájeným kuřecím masem. Zalijeme rozmíchaným vajíčkem, přikryjeme a necháme chvíli smažit. 

Když je  placka zespodu upečená, povrch posypeme sýrem a provensálským kořením.  Přikryjeme a  necháme  asi  1 minutu zapéct.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme