Vyhledávání
Babicovy recepty: Kyselá houbová polévka a bramborové nočky
Každý víkend vaří pro Frekvenci 1 populární kuchař Jirka Babica. Inspirujte se jeho recepty i vy a připravte si něco dobrého k obědu.
KYSELÁ HOUBOVÁ POLÉVKA
hrst sušených hub
500 g brambor
hrnek mléka
3 lžíce hladké mouky
půl hrnku zakysané smetany
3 lžíce bobkového listu
pepř, sůl
2 lžíce másla
čerstvý kopr
cukr
Sušené houby namočíme den předem. Druhý den zalijeme 1 litrem vody, přidáme bobkový list, mletý pepř, sůl a půl hodiny vaříme. Přidáme očištěné brambory pokrájené na kostičky a ocet a dovaříme do měkka. V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, promícháme a vzniklou jíšku zalijeme mlékem. Provaříme a nalijeme do polévky. Dobře provaříme. Hotovou polévku zalijeme kysanou smetanou a zjemníme máslem. Před koncem přidáme čerstvý kopr. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
BRAMBOROVÉ NOČKY S BRYNDZOU A ŠKVARKAMI
5 brambor
100 g sušených hub
200 g hladké mouky
1 dcl vody
200 g brynzy
50 g másla
půl hrnku škvarků
sůl
zakysaná smetana
Brambory uvaříme spolu s houbami v lehce osolené vodě dokud nezměknou. Z mouky, vody a soli vypracujeme těsto jako na nudle a vyválíme ho na hrubší plátek. Trháme z něj kusy a házíme do vody, kde se vaří brambory s houbami. Uvařenou směs scedíme, vsypeme do mísy s brynzou a máslem. Přidáme škvarky a promícháme. Kdo chce, může zalít zakysanou smetanou.