Vyhledávání
Babicovy recepty: Pečená hruška a husí stehna s hříbkovou omáčkou
Husí stehna s hříbkovou omáčkou
2 husí stehna
2 cibule
plátek celeru
čtvrt prku
hrnek vývar drůbeží
100 ml víno bílé suché
100 g hříbky
smetana
sůl ,pepř
2 větvičky tymián
bobkový list
50 g máslo
lžíce mouky hladké na zahuštění
Omytá a očištěná stehna osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Stehna vyjmeme, v sádle zpěníme nakrájenou cibuli a zeleninu, přidáme tymián, bobkový list a zalijeme vývarem. Do základu vložíme stehna, přikryjeme a dusíme doměkka.
Když jsou stehna téměř měkká, přidáme víno a dodusíme. Vyjmeme bobkový list a tymián, stehna můžeme dopéci pod grilem a omáčku rozmixujeme. Přecedíme přes sítko.
Houby nakrájíme na plátky a zarestujeme na másle. Vložíme je do omáčky a 10-15 minut ještě povaříme. Podle potřeby zahustíme jíškou a zjemníme smetanou.
Pečená hruška s medovými ořechy
4 hrušky
2 lžíce třtinového cukru
lžíce másla
1 suchý rohlík
1 šálek strouhaných mandlí
0,5 šálků strouhaných vlašských ořechů
1ks vanilkového cukru
5 lžíc medu
špetka soli
0,5 čajové lžičky skořice
1 semínko kardamom
Z hrušky vyndáme jadřinec, řízneme podélně na půl, lžící vyndáme vnitřek a nakrájíme na malé kostky. Rohlík nastrouháme na hrubo.
Zahřejeme máslo na pánvi a přidáme cukr, ořechy, vanilkový cukr a strouhanku a trochu opečeme. Sporák vypneme, přimícháme med, hruškové kostky, skořici a kardamom. Nakonec směs vložíme do vydlabaných hrušek, dáme na pečící papír na plech a vložíme do předehřáté trouby na 15 minut na 160 st.