Babicovy recepty: Pečená hruška a husí stehna s hříbkovou omáčkou

11. listopadu 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Husí stehna s hříbkovou omáčkou

2  husí stehna
2 cibule
plátek  celeru
čtvrt prku
hrnek vývar drůbeží
100 ml víno bílé suché
100 g hříbky
smetana
sůl ,pepř
2 větvičky tymián
bobkový list
50 g máslo
lžíce mouky hladké na zahuštění

 

Omytá a očištěná stehna osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Stehna vyjmeme, v sádle zpěníme nakrájenou cibuli a zeleninu, přidáme tymián, bobkový list a zalijeme vývarem. Do základu vložíme stehna, přikryjeme a dusíme doměkka.
Když jsou stehna téměř měkká, přidáme víno a dodusíme. Vyjmeme bobkový list a tymián, stehna můžeme dopéci pod grilem a omáčku rozmixujeme. Přecedíme přes sítko.

Houby nakrájíme na plátky a zarestujeme na másle. Vložíme je do omáčky a 10-15 minut ještě povaříme. Podle potřeby zahustíme jíškou a zjemníme smetanou.

 

Pečená hruška s medovými ořechy

4 hrušky
2 lžíce  třtinového cukru
lžíce másla
1 suchý rohlík
1 šálek strouhaných mandlí
0,5 šálků strouhaných vlašských ořechů
1ks vanilkového cukru
5 lžíc medu
špetka soli
0,5 čajové lžičky skořice
1 semínko kardamom

 

Z hrušky vyndáme jadřinec, řízneme podélně na půl, lžící vyndáme vnitřek a nakrájíme na malé kostky. Rohlík nastrouháme na hrubo.
Zahřejeme máslo na pánvi a přidáme cukr, ořechy, vanilkový cukr a strouhanku a  trochu opečeme. Sporák vypneme, přimícháme med, hruškové kostky, skořici a kardamom. Nakonec směs vložíme do vydlabaných  hrušek, dáme na pečící papír na plech a vložíme do předehřáté trouby na 15 minut na 160 st.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme