Vyhledávání
Babicovy recepty: Pečené kaštany a zapečený vepřový steak
Pečené kaštany
Nařízneme ostrým tvrdším nožem křížovým řezem na ploché nejširší straně, dáváme si pozor, abychom řízli jenom slupku a ne do kaštanu. Když nevíme jestli jsou čerstvé, je lepší je dát předem na hodinu do vody. Můžeme vodu i osolit. Nyní vložíme kaštany na pečící papír na plech řezem dolů a vložíme na prostřední mřížku do předehřáté trouby na teplotu 200 ° C na 15 minut. Poté je otočíme a pečeme dalších 5-10 minut až ztmavnou a rozpuknou. Vyndáme, hned loupeme, protože když slupka vystydne, jde to ztěžka. Slupka se nesmí spálit, jinak nejde loupat.
Kaštany
Rozžhavíme dřevěné uhlí a nad uhlíky asi 10 centimetrů dáme grilovací misku nebo rošt, naskládáme na něj naříznuté kaštany a pečeme, až skořápky prasknou. Naříznuté kaštany dáme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Potom je zabalíme do utěrky a rozdrtíme skořápky. Můžeme je péct, vařit, dělat z nich pyré, mouku nebo nádivku.
Zapečený vepřový steak s kapustičkami
4 ks vepřového steaku á 180 gr
kapustičky
1 cibule
2 ks str. česneku
1 malý tomatový protlak
niva
sul,pepř
olej
Steaky lehce naklepeme, osolíme, opepříme. Opečeme na pánvi.
Na druhé pánvi opečeme cibuli a česnek nakrájený na jemno, přidáme rajčatový protlak, cukr, sůl. Překrájené vařené kapustičky stříkneme vývarem z kapustiček, promícháme a necháme projít varem a položíme na opečené steaky. Posypeme strouhanou nivou a zapékáme v troubě na 200 st. asi 7 minut.