Babicovy recepty: Pečené kaštany a zapečený vepřový steak

17. listopadu 2018·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Pečené kaštany

Nařízneme ostrým tvrdším nožem křížovým řezem na ploché nejširší straně,  dáváme si pozor, abychom řízli jenom slupku a ne do kaštanu. Když nevíme jestli jsou čerstvé, je lepší je dát předem na hodinu  do vody. Můžeme vodu i osolit. Nyní vložíme  kaštany na pečící papír na plech řezem dolů a vložíme na  prostřední mřížku do předehřáté trouby na teplotu 200 ° C  na 15 minut.  Poté je otočíme a pečeme dalších 5-10 minut až ztmavnou a rozpuknou.  Vyndáme, hned loupeme, protože když slupka vystydne, jde to ztěžka. Slupka se nesmí spálit, jinak nejde loupat.

Kaštany 

Rozžhavíme dřevěné uhlí a nad uhlíky asi 10 centimetrů dáme grilovací misku nebo rošt, naskládáme na něj naříznuté kaštany a pečeme, až skořápky prasknou. Naříznuté kaštany dáme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Potom je zabalíme do utěrky a rozdrtíme skořápky. Můžeme je péct, vařit, dělat z nich pyré, mouku nebo nádivku.

 

Zapečený vepřový steak s kapustičkami

4 ks vepřového steaku á 180 gr

kapustičky

1  cibule

2 ks str. česneku

1 malý tomatový protlak

niva

sul,pepř

olej

 

Steaky lehce naklepeme, osolíme, opepříme. Opečeme na pánvi.

Na druhé pánvi opečeme cibuli a česnek nakrájený na jemno, přidáme rajčatový protlak, cukr, sůl. Překrájené vařené kapustičky stříkneme vývarem z kapustiček,  promícháme a necháme projít varem a položíme na opečené steaky. Posypeme strouhanou nivou a zapékáme v troubě na 200 st. asi 7 minut.

 

 

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme