Vyhledávání
Babicovy recepty: Plněné krůtí řízky * Cuketový koláč
Každý víkend vaří pro Frekvenci 1 populární kuchař Jirka Babica. Inspirujte se jeho recepty i Vy a připravte si něco dobrého k obědu. Tentokrát si připravil krůtí řízky plněné jablky a pórkem a cuketový koláč.
KRŮTÍ ŘÍZKY PLNĚNÉ JABLKY A PÓRKEM
Připravte si:
- 1 kg krůtích prsou
- 1 velký pórek
- 4 jablka
- 200 ml zakysané smetany
- 4 stroužky česneku
- máslo
- olej
- sůl
- pepř
- tymián
- chilli koření
Bílou část pórku a 2 jablíčka očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánev dáme lžíci másla, vložíme nakrájený pórek, jablka, dusíme, osolíme, přidáme pepř, tymián a rozmačkaný česnek.
Krůtí prsa nakrájíme na 180 gr podélné kousky, osolíme a opepříme. Z boku řízku uděláme zářez tak, aby vznikla kapsa. Naplníme ji jablko-pórkovou směsí. Na pánvi naplněné krůtí kapsy z obou stran pomalu opečeme 20 minut.
Zbývající 2 jablka oloupeme, vyčistíme a nakrájíme na tenké plátky, smícháme s kolečky pórku a přidáme do výpeku. Chvíli dusíme. Přilijeme rozmíchanou zakysanou smetanu a přivedeme za stálého míchání k varu. Podáváme s rýží nebo bramborem.
CUKETOVÝ KOLÁČ
Připravte si:
- hrnek a půl polohrubé mouky
- 2 střední cukety
- hrnek krystalového cukru
- hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče
Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Mouku s práškem do pečiva prosejeme do větší mísy a promícháme s cukrem. Vejce utřeme s mlékem, směs přilijeme k mouce a dobře promícháme. Nakonec zapracujeme nastrouhanou cuketu, ze které jsme vytlačili šťávu. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Pečeme do hněda 20 minut na 200 st . Vyndáme a posypeme práškovým cukrem.