Babicovy recepty: Plněné krůtí řízky * Cuketový koláč

Každý víkend vaří pro Frekvenci 1 populární kuchař Jirka Babica. Inspirujte se jeho recepty i Vy a připravte si něco dobrého k obědu. Tentokrát si připravil krůtí řízky plněné jablky a pórkem a cuketový koláč.

KRŮTÍ ŘÍZKY PLNĚNÉ JABLKY A PÓRKEM

Připravte si:

  • 1 kg  krůtích prsou
  • 1 velký pórek
  • 4 jablka
  • 200 ml zakysané smetany
  • 4 stroužky česneku
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • chilli koření

Bílou část  pórku  a  2 jablíčka  očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na pánev dáme lžíci másla, vložíme  nakrájený pórek, jablka, dusíme, osolíme, přidáme pepř, tymián a rozmačkaný česnek.

Krůtí prsa nakrájíme na 180 gr podélné kousky, osolíme a opepříme. Z boku řízku uděláme  zářez tak, aby vznikla kapsa. Naplníme ji jablko-pórkovou směsí. Na pánvi naplněné krůtí kapsy z  obou stran pomalu  opečeme  20 minut.

Zbývající 2 jablka oloupeme, vyčistíme a nakrájíme na tenké plátky, smícháme s kolečky pórku a přidáme do výpeku.  Chvíli dusíme. Přilijeme rozmíchanou zakysanou smetanu a přivedeme za stálého míchání k varu. Podáváme  s rýží nebo bramborem.

 

CUKETOVÝ KOLÁČ

Připravte si:

  • hrnek a půl polohrubé mouky 
  • 2 střední cukety 
  • hrnek krystalového cukru
  • hrnek  mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče

Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Mouku s práškem do pečiva prosejeme do větší mísy a promícháme s cukrem. Vejce utřeme s mlékem, směs přilijeme k mouce a dobře promícháme. Nakonec zapracujeme nastrouhanou cuketu, ze které jsme vytlačili šťávu. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Pečeme do hněda 20 minut na 200 st . Vyndáme a posypeme práškovým cukrem.