Vyhledávání
Babicovy recepty: Plněné telecí hrudí * Ořechovník
Každý víkend vaří pro rádio Frekvence 1 kuchař Jirka Babica. A na neděli si pro vás připravil plněné telecí hrudí a ořechovník. Vyzkoušejte jeho recepty i Vy!
PLNĚNÉ TELECÍ HRUDÍ
Připravte si:
- 1,5 kg telecího hrudí
- sůl, pepř
- 1 svazek kořenové zeleniny
Na náplň:
- 100 g másla
- 5 rohlíků
- 100 g kuřecích jater
- 1/8 l mléka
- 4 žloutky
- 3 lžíce dýňových semínek
- plochá petrželka
- sůl, pepř
- muškátový květ
- 2 bílky
Starší rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme vlažným mlékem. Měkké máslo vyšleháme, přidáme žloutky, očištěná překrájená kuřecí játra, nakrájenou petrželku a dýňová semínka. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vmícháme vymačkané rohlíky a vyšlehaný sníh z bílků.
Do vykoštěného hrudí z telecího masa vyřízneme kapsu, osolíme, opepříme. Naplníme nádivkou a svážeme.
Telecí kosti a nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do pekáče, zalijeme hrnkem vody, vložíme telecí hrudí. Posypeme nakrájeným máslem a dáme na nejvyšší teplotu do trouby. Po 20 minutách stáhneme na 200 st. Pečeme 1,5 hodiny. Podléváme často vlastní šťávou, v případě potřeby přidáme vodu.
OŘECHOVNÍK
Připravte si:
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic ořechů
- 6 lžic polohrubé mouky
- prášek do pečiva
Náplň:
- 3 vejce
- 3 lžíce cukru
- vanilkový cukr
- 1 lžíce kakaa
- 135 g másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- višňová marmeláda
Žloutky s cukrem a trochou vody utřeme do pěny. Postupně přidáváme vyšlehané bílky a ořechy promíchané s moukou a práškem do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný, pomoučený plech a pečeme v troubě na 170 st 15 minut.
Uděláme náplň. Celá vejce vyšleháme, přidáme cukr, vanilkový cukr, kakao a uvaříme v hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Pak ji vmícháme do másla utřeného s cukrem.
Upečené těsto si rozřízneme na tři díly. Spodní potřeme marmeládou a třetinou nádivky. Postup opakujeme a nakonec koláč potřeme zbylou náplní. Posypeme mletými ořechy a práškovým cukrem.