Babicovy recepty: Plněný bůček a kaki s kakaovou drobenkou

Plněný bůček kaštanovou nádivkou

1 kg bůček vepřový bez kosti
4 rohlíky
100 g jedlých kaštanů
50 g švestky sušené
2 ks vejce
oříšek muškátový
20 ml mléko
2 lžíce másla
10 g tymián
500 ml víno červené
2 ks badyán
200 ml vývar
sůl
pepř černý mletý
omáčka:
výpek
100 ml víno portské
100 g máslo
tymián

 

Vařené, oloupané nasekané kaštany osmahneme na másle. Do nakrájeného pečiva přidáme překrájené sušené švestky, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutky, mléko, kaštany, hladkou petrželku, osolíme, opepříme. Z bílků vyšleháme sníh, který jen zlehka vmícháme už do promíchané nádivky. Do umytého osušeného bůčku uděláme kapsu, které naplníme nádivkou. Naplněný bůček zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo, a dáme ho do pekáče. Podlijeme vínem a vývarem, přidáme badyán, tymián a pečeme doměkka při 150 ° C asi 2,5 hodiny
Výpek přecedíme do pánve, přidáme portské víno a tymián, necháme přejít varem a do omáčky postupně zašleháme máslo.

 

Kaki s kakaovou drobenkou

2 velké kaki
1 velké jablko
125 g polohrubé mouky
90 g cukru
1/2 lžíce kakao
2 lžíce mandlí, nasekané
špetka Skořice
60 g  rozpuštěného másla
1/2 lžíce citronové šťávy

 

Ovoce kaki a nakrájíme na kostky. Jablko oloupeme odstraNíme jádro a nakrájíme na kostky. Smícháme a pokapeme citronovou šťávou. Mouku smícháme s cukrem, nasekanými mandlemi, kakaem a skořici dobře promícháme, přidáme rozehřáté máslo a hněteme hákem nebo ručně, až se drobenka začne rozpadat. Vytřeme pekáček, vložíme půlku drobenky na dno, posypeme ovocem a posypeme druhou půlkou drobenky. Dáme do trouby na 180 st na 35 minut. Podáváme se zmrzlinou.