Babicovy recepty: Polévka s jidášovým uchem * Italské pečivo ke kávě

Jirka Babica také v neděli vaří a peče na rádiu Frekvence 1! Dnes mimo jiné sladké italské pečivo ke kávě. Mrkněte se na recepty.

POLÉVKA S JIDÁŠOVÝM UCHEM

Potřebujete:
– 2 l kuřecího vývaru
– 2 kuřecí stehna
– 200g mletého hovězího masa
– hrst sušených hub (jidášovo ucho)
– nakládaný bambus
– 1 papriku
– 1 vejce
– 3 lžíce cukru
– 3 lžíce octa
– 3 lžíce sojové tmavé omáčky
– sůl
– sambal oelek
– 3 lžíce vody
– 2 lžíce bramborového škrobu
– 1 olej

Z kuřecích stehen si uvaříme vývar. Houby necháme v horké vodě nabobtnat.

Na pánvi opečeme hovězí mleté maso, přidáme na kostičky nakrájenou papriku, osolíme a dáme do vývaru. Kuřecí maso obereme a nakrájíme na kostičky.

Bambus a houby nakrájené též na kostičky. Vše dáme do vývaru a přivedeme k varu. Ochutíme nálevem z bambusu, sojovou omáčkou, solí, cukrem, octem a sambalem. Podle chuti můžeme přidat chilli.

Smícháme vodu s bramborovou moučkou a postupně vmícháváme do polévky, dokud nemá potřebnou hutnost. Vejce rozšleháme se lžící oleje a pomocí vidličky vlijeme do polévky . Posypeme nakrájenou zelenou petrželkou.

SLADKÉ ITALSKÉ PEČIVO KE KÁVĚ

Potřebujete:
– 4 bílky
– 300 sekaných mandlí
– 1 vanilkový cukr
– 300 gr cukru
– lžíci skořice
– kůru ze dvou velkých citronů
– 2 lžíce vody
– špetku soli
– máslo na vymazání plechu

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Nadrobno nasekané mandle dáme do misky. Přidáme sníh, skořici, cukr,vanilkový cukr, omytou nastrouhanou citrónovou kůru, vodu a sůl. Vše důkladně promícháme. Vymažeme plech na pečení a lžičkou vykrojíme kousek těsta a uděláme z něj malou kuličku. Kuličky ukládáme na plech tak, aby nebyly blízko sebe. Pečeme asi 20 minut, ne příliš do hněda. Pečivo by mělo být křupavé a uvnitř měkké.