Babicovy recepty: Polévka z řepy a krůtí prsa na kari

Polévka z červená řepy a zakysanou smetanou

1 cibule
1 olivový olej
500 g červené řepy
600 ml kuřecího vývaru
8 plátků bagety
1 polévková lžíce smetanového křenu
100 g filé uzeného pstruha
10 stonků pažitky
2 lžíce octa z červeného vína
sůl, pepř
150 g hustá zakysaná smetana

Cibuli nakrájíme na jemno a na oleji osmahneme. Přidáme na kostičky nakrájenou vařenou červenou řepu (nebo vakuovanou). Zalijeme kuřecím vývarem, přiklopíme a vaříme 10 minut. Přidáme ocet z červeného vína a  dojemna rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.

Opečeme plátky bagety a necháme vystydnout a pomažeme smetanovým křenem a rozmačkaným uzeným pstruhem a posypeme nakrájenou pažitkou. Polévku nalijeme do talíře vložíme lžíci zakysané smetany a podáváme s obloženou bagetou.
Krůtí prso na kari s jablky

1 kg krůtí prsa
olej
sůl a pepř, čerstvě mletý
mrkev, pórek
1 špetka skořice
1 lžička cukru
1  velká cibule
2 jablka, (kyselá)
1 lžička kari

2 dcl cideru
jablečný mošt
250 ml créme fraiche

Krůtí prso omyjeme a osušíme. Protneme klínky mrkve a pórku. Potřeme kari a cukrem smíchaným se skořicí. Ve vyšším pekáči zprudka na oleji opečeme. Z jablek vyndáme jadřinec a nakrájíme na osminky. Přidáme k opečenému masu a krátce opečeme. Podlijeme cidrem a trochou jablečného moštu.

Pekáč přiklopíme a dáme na 1 hodinu na 180 st  dusit do trouby. Poté maso vytáhneme, do omáčky přidáme créme fraiche, lehce provaříme a podáváme. Maso nakrájíme na plátky a podlijeme omáčkou. Příloha: bramborové krokety

?>