Babicovy recepty: Pórková polévka * Cibulový koláč

24. září 2016·Jídlo a pití·Redakce

Každý víkend vaří pro rádio Frekvence 1 kuchař Jirka Babica a jeho recepty vás mohou inspirovat. Tentokrát si připravil Červenou pórkovou polévku a cibulový koláč.

ČERVENÁ PÓRKOVÁ POLÉVKA

Připravte si:

  • 1  pórek
  • 4 mrkve
  • 2 brambory
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 3 lžíce rajčatového  protlaku
  •  sůl, pepř
  • 1,5 l vody
  • 1 hrnek tarhoni
  • citronová šťáva
  • zelená petrželka

Omytý a očištěný pórek nakrájíme na plátky asi 1 cm. V hrnci rozehřejeme olej, vložíme pórek, minutku osmahneme a dáme k němu červenou papriku.  Orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme na menší kostky nakrájené brambory, na kroužky nakrájenou mrkev, protlak, osolíme a opepříme. Vaříme 20 minut. Mezitím si vedle ve slané vodě uvaříme tarhoňu, vložíme ji do polévky, dochutíme citronovou šťávou, zelenou petrželkou a podáváme.

 

CIBULOVÝ KOLÁČ

Připravte si:

  • 5 vajec
  • hrnek hladké mouky
  • 4 větší cibule
  • 1 tvaroh měkký
  • 1 jogurt
  • 1 kysaná smetana
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 gr ementálu strouhaného
  • 2 lžíce másla
  • 1 dcl oleje
  • 1 lžička bramborové moučky
  • sůl, pepř
  • mletý kmín

Cibuli nakrájíme nahrubo. Do hrnce na másle s trochou oleje dáme cibuli zesklovatět. 

V míse smícháme hrnek hladké mouky s 1 měkkým tvarohem,1 vejcem, práškem do pečiva, půl deci oleje a půl lžičkou soli. Propracujeme v těsto. Z pečícího papíru vystřihneme kruh ve tvaru kulaté  formy a do tohoto tvaru těsto vyválíme  a vložíme na papír do formy.

V míse smícháme 1 jogurt s 1 zakysanou smetanou a  4 vejci a lžící bramborové moučky. Osolíme, opepříme a okmínujeme. Vmícháme zesklovatěnou cibuli,  půlku nastrouhaného sýru. Směs nalijeme na vyválené těsto do formy a posypeme zbytkem sýru.

Vložíme do trouby na 200 st. na 35 minut. Vyndáme, necháme chvíli odpočinout a krájíme. Podáváme s burčákem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme