Babicovy recepty: Pstruh na bylinkách a mléčná rýže s jablkem

Jirka Babica vařil v neděli na rádiu Frekvence 1 další skvělé dobroty! Pstruha na bylinkách s křenovým dipem a mléčnou rýži s jablkem a karamelem. Mrkněte se na recepty!

PSTRUH NA BYLINKÁCH S KŘENOVÝM DIPEM

Potřebujete:
– 2 kuchyňsky opracované pstruhy
– 1 citron
– 2 lžíce mouky
– čtvrt másla
– 1 svazek petržele
– šalvěj
– sůl
– worcester omáčku

Křenový dip:
– 100 g zakysané smetany
– 2 lžíce jogurtu
– čerstvý křen
– olivový olej
– brambory
– kopr

Pstruha omyjeme a osušíme. Potřeme zvenku i zevnitř šťávou z citronu a osolíme. Necháme 10 minut odpočinout.
Pstruha obalíme v hladké mouce, dovnitř vložíme bylinky. Osmažíme do zlatova z jedné strany 3 minutky, otočíme, teplotu ztlumíme a necháme dodělat pod poklicí dalších 5 minut.

Mezitím smícháme zakysanou smetanu s jogurtem a čerstvě nastrouhaným křenem, přikápneme trochu olivového oleje, osolíme a promícháme.

Pstruha vyndáme na talíř. Do výpeku přidáme trochu másla a lehce osmahneme nasekanou petrželku, citronovou šťávu a stříkneme worchestrem. Tímto přelijeme pstruha na talíři.

Jako příloha jsou koprové brambory a křenový dip na salátu.

MLÉČNÁ RÝŽE S JABLKEM A KARAMELEM

Potřebujete:
– hrnek mléčné rýže
– 3 hrnky mléka
– 2 lžíce cukru
– lžička kardamonu
– 1 vanilkový cukr
– 2 jablka
– karamel
– pomerančová šťáva

Mléko necháme zavařit, vmícháme propranou rýži, přidáme cukr, kardamon a vanilkový cukr.
Na mírném ohni vaříme asi 25 minut, mícháme.

Jablka zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky.

Z pomeranče vymačkáme štávu a jablka v ní ohřejeme. Vařenou rýži dáme po porcích do misky a posypeme a polejeme pomerančovou šťávou s jablky a přelijeme karamelem. Zdobíme pomerančem.