Babicovy recepty: Pudinkové dortíčky * Tuňákové těstoviny

16. července 2016·Jídlo a pití·Redakce

Každý víkend vaří pro posluchače rádia Frekvence 1 kuchař Jirka Babica. Na tuto sobotu si připravil Portugalské pudinkové dortíčky a Tuňákové těstoviny.

PORTUGALSKÉ PUDINKOVÉ DORTÍČKY

Potřebujete:

  • 3 žloutky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • hrnek smetany
  • půl hrnku mléka
  • citronovou kůru z půlky citronu
  • 1 balení chlazeného listového těsta
  • moučkový cukr

V hrnci spojíme 3 žloutky se 2 lžícemi kukuřičného škrobu. Přidáme smetanu, plnotučné mléko, citronovou kůru a cukr a dobře promícháme. Potom přivedeme k varu na mírném ohni. Musíme stále míchat, jinak se pudink spálí. Když se pudink zahustí, sundáme hrnec z ohně a přiklopíme ho pokličkou, jinak vznikne škraloup.

Z listového těsta pomocí skleničky v průměru 7 cm vyřízneme 12 kroužků. Muffinovou formu vymažeme tukem, vložíme vyříznuté kruhy a přitlačíme lehce na dno formy. Forma bude jen do půlky zaplněna, aby těsto mohlo vyjít nahoru. Do každé formičky dáme 1,5 lžíce vanilkového pudinku.

Dáme do trouby na 200 st. na asi 18 minut, až budou dortíčky do zlatova. Vyndáme, necháme vychladnout, aby se lépe dostávaly z formy a posypeme práškovým cukrem.

 

TUŇÁKOVÉ TĚSTOVINY

Potřebujete:

  • 1 balení bezvaječných těstovin
  • 1 balení taveného sýru
  • 1 kysaná smetana
  • 1 cibule
  • 1 tuňák v konzervě
  • sůl
  • cukr
  • špetka oregana
  • špetka mletého pepře
  • 3 lžíce oleje
  • jarní cibulka
  • lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička polohrubé mouky

Uvařené těstoviny scedíme a odložíme. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme jarní cibulku, špetku soli a cukru . Vložíme tuňáka, tavený sýr a prohřejeme. Zalijeme smetanou a citrónovou šťávou. Vaříme asi 5 minut. Nakonec omáčku smícháme s uvařenými těstovinami.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme