Babicovy recepty: Roštěná v okurkové omáčce s houbami a povidlové pirožky

9. října 2016·Jídlo a pití·Redakce

Také v neděli dorazil do rádia Frekvence 1 Jirka Babica a vařil své dobroty! A to roštěnou v okurkové omáčce s houbami a povidlové pirožky. Podívejte se na recepty!

ROŠTĚNÁ V OKURKOVÉ OMÁČCE S HOUBAMI

700 g hovězí roštěné
olej
2 cibule
10  sterilovaných okurek
čerstvé houby
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
1 lžička mleté papriky
majoránka
1 šlehačka

Maso nakrájíme na 170 gr plátky a naklepeme. Osolíme a opepříme, zprudka na tuku opečeme a vyndáme.
V hrnci osmahneme nakrájenou cibuli na jemno do červena, vložíme půlku čerstvých hub nebo namočených sušených. Dáme mletou papriku, zalijeme vývarem  nebo vodou  a vložíme opečené roštěnky. Dusíme do měkka. Roštěnky vyndáme.
Na oleji osmahneme zprudka čerstvé houby, přidáme nadrobno nakrájené okurky a vložíme do omáčky.  2 lžíce mouky rozmícháme ve smetaně a  omáčku  zahustíme a provaříme. Roštěnky vrátíme a podáváme. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo rýže.

POVIDLOVÉ PIROŽKY

půl kila brambor C
hrnek krupice
1 vejce
sůl
hrnek švestkových povidel
1 bílek
3/4  másla
půl hrnku cukru
100 g mletého máku

Brambory uvaříme ve slupce.  Necháme vychladnout, oloupeme  a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Kdyby se lepilo, přidáme trochu mouky. Těsto překrojíme na poloviny, každou rozválíme na pomoučeném vále a nakrájíme na čtverce 7×7 centimetrů. Na každý dáme hromádku povidel, okraje čtverců potřeme rozšlehaným bílkem, přeložíme do kříže a kraje přitlačíme vidličkou.

Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Děrovanou vařečkou je vyjmeme,propláchneme studenou vodou, polijeme rozpuštěným máslem a promícháme. Posypeme  mletým mákem s cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme