Babicovy recepty: Roštěnka * Rybízový koláč

21. srpna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Kuchař Jirka Babica tento víkend opět vaří na rádiu Frekvence 1! Podívejte se na jeho letní recepty a zkuste si je doma připravit také.

ROŠTĚNKA S KAPAROVOU KŘUPKOU

Připravte si:

  • 700 g roštěné
  • půl kelímku smetany
  • lžíce octa
  • červená cibule
  • lžíce másla
  • lžíce sádla
  • lžíce kapary
  • lžíce dijonské hořčice
  • zelená petrželka
  • sůl , pepř

Hovězí roštěnku nakrájíme na 4 plátky, naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme. Kapary nakrájíme nadrobno a spolu s nakrájenou zelenou petrželkou a cibulí osmahneme na másle. Tím potřeme plátky z roštěné  a poprášíme hladkou moukou. 

Na pánvi na oleji s lžíci másla opečeme z každé strany 4 minuty. Maso vyndáme, do šťávy přidáme lžíci  octa, hořčici, smetanu a provaříme. 

Maso dáme na talíř a podlijeme omáčkou. Příloha mladý brambůrek, mrkvička.

 

RYCHLÝ RYBÍZOVÝ KOLÁČ

Těsto:

  • 3  vejce
  • půl hrnku cukru krystal
  • 3 lžíce másla
  • 6  lžic polohrubé mouky

Náplň:

  • půl kila rybízu
  • 1 vanilkový cukr 
  • 1 lžička skořicovýho cukru

Poleva:

  • 3 lžíce moučkového cukru
  • šťáva  z jednoho citronu 
  • trochu vody

Vejce vyšleháme s cukrem a máslem  do husté světlé hmoty, do ní vmícháme polohrubou mouku. Kuličky rybízu smícháme se skořicicí a vanilkovým cukrem. Plech vyložíme pečícím papírem, na to rozložíme rybíz. Vyšlehané těsto vylijeme na rybíz. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 ° C asi 20 minut.

Na teplý koláč rozprostřeme vlhkou utěrku, přikryjeme druhým plechem a obrátíme. Odstraníme papír a opatrně stočíme pomocí utěrky a  necháme vychladnout.

3 lžíce moučkového cukru  prosejeme, přidáme citronovou  šťávu a horké vody tolik, aby poleva byla přiměřeně tuhá. Roládu potřeme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme