Babicovy recepty: Sulc z čočky a brambory v soli

31. prosince 2016·Jídlo a pití·Redakce

SULC Z ČOČKY

250 g čočky

2 cibule

2 mrkve

200 gr uzeného masa na kostky

4 kyselé okurky

3 stroužky česneku

3 vejce

celý pepř,nové koření, bobkový list

1 lžíce majoránky

sůl, pepř

2 balíčky želatiny (plátky)

Do třičtvrtě litru studené vody nasypeme čočku a dáme vařit. Přidáme na jemno nakrájenou cibulku, na kostky nakrájenou mrkev, uzené maso, na struhadle nastrouhané okurky. Přidáme koření, sůl a majoránku a necháme třicet minut vařit. Ke konci vaření do hrnce přilijeme lák z okurek na dochucení a česnek.

Připravíme si želatinu. Plátky želatiny namočíme do velmi studené vody asi na deset minut. Potom z ní vykroutíme přebytečnou vodu a dáme do misky a zalijeme trochou horké vody a rychle rozmícháme na kaši. Do připravené želatiny pomalu přidáme uvařenou čočku, promícháme a vrstvíme do připravené formy. Uprostřed poklademe půlky natvrdo uvařených vajíček a dovrstvíme až nahoru. Nakonec necháme minimálně 4 hodiny tuhnout v lednici.

BRAMBORY V SOLI

6 brambor

2 kg soli

1 hrnek čerstvých bylinek (bazalka apod.) olivový olej sůl

Omyté brambory ve slupce vložíme do pekáče a zasypeme je solí. Dáme do trouby a pečeme je 2 hodiny na 200 stupňů. Bylinky nasekáme a smícháme s olivovým olejem. Upečené brambory vyndáme, rozkrojíme a pokapeme bylinkovým olivovým olejem a osolíme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme