Babicovy recepty: Sýrový salát a masový štrůdl

Sýrový salát se šunkovou klobásou

200 g  šunková klobása
200 g ementálu
1  červená cibule
1 kapie
4 střední okurky nakládané
1 lžíce hořčice
sůl, pepř
špetka cukru
3 lžíce octa  bílého vína
3 polévkové lžíce láku z okurek
4 lžíce slunečnicového oleje
čerstvá petrželka a pažitka

 

Klobásu oloupeme  a nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Sýr nakrájíme na širší nudličky. Oloupanou červenou cibuli překrojíme a nakrájíme na tenčí plátky. Nakrájíme petrželku a pažitku na jemno, kapii na nudličky.

Ocet, sůl, cukr, hořčici vyšleháme s olejem a zakápneme lakem z okurek. Nakrájenou cibuli a kapii vložíme do dresingu a necháme 30 minut proležet. Potom smícháme s klobásou, sýrem, petrželkou a pažitkou. Necháme 30 minut odležet v lednici.

Masový štrůdl

2 chlazená listová těsta
1 červená paprika
1  cibule
1 str česneku
1 řapíkatý celer
2 rajčata
2 polévkové lžíce olivového oleje
250 g mletého hovězího masa
sůl, pepř cukr
1 lžíce rajčatové pasty
100 g bylinného smetanového sýra
tuk na plech
1 vaječný žloutek

 

Papriku nakrájíme na kostičky, řapíkatý celer na tenčí kroužky, cibuli a česnek na jemno, rajčata zbavíme stopky a nakrájíme na kostky. Na oleji osmahneme cibuli s česnekem, vložíme mleté maso, opečeme, rozmícháme, později přidáme papriku s celerem, rajský protlak a nakonec rajčata. Ochutíme solí, pepřem, trochou cukru, promícháme a necháme vystydnout. Listové těsto pomažeme smetanovým sýrem a rozprostřeme masovou směs. Zabalíme do štrůdlu, potřeme žloutkem rozmíchaným se lžící vody a pečeme v troubě 45 minut na 190 st. Podáváme s listovým salátem .

?>