BABICOVY RECEPTY: Telecí máslový řízek * Jablkové lívance

3. září 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Také v neděli pro vás Jirka Babica vaří na rádiu Frekvence 1! Dnes telecí máslový řízek a jablkové lívance. Zkusíte to s ním?

TELECÍ MÁSLOVÝ ŘÍZEK

Potřebujete:
* 400 g telecí plece
* sůl
* pepř
* muškátový oříšek
* 1 vejce
* 1 cibuli
* 2 lžíce másla
* půl hrnku mléka
* 4 ks toastu
* půl hrnku oleje
* hrnek sterilovaného hrášku

Maso umeleme, přidáme sůl, pepř, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, vejce a na másle osmaženou jemně pokrájenou cibuli.

Nakonec přidáme namočenou a vymačkanou housku. Dobře promícháme a z masy vytváříme řízky, které opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Můžeme nechat dojít v troubě.

Podáváme s přehřátým sterilizovaným hráškem a bramborovou kaší.

JABLKOVÉ LÍVANCE

Potřebujete:
* hrnek hladké mouky
* 3 dl mléka
* 3 lžíce krystalového cukru
* 3 lžíce moučkového cukru
* mletou skořici
* 3 vejce
* 3 lžíce másla
* citronovou kůru
* sůl
* 1/2 kg jablek
* půl lžičky kypřícího prášku do pečiva

 

Utřeme žloutky s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zapracujeme prosátou mouku. Do těsta postupně přidáme sůl, nastrouhanou citronovou kůru, kypřící prášek do pečiva a dobře promícháme.

Nakonec zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků a loupaná nakrájená jablka. Z hmoty tvoříme na pánvi lívance, které opečeme na másle z obou stran. Horké lívance obalíme ve skořicovém cukru a podáváme.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme