Babicovy recepty: Vepřová kotleta a jablečný trhanec

Vepřová kotleta s rajčaty a rozmarýnem

2 vepřové kotlety (180 g)
půl lžičky sladké papriky
sůl, pepř
150 g  rýže
4 šalotky
kerblík, petrželka
2 lžíce oleje
1 větvička rozmarýnu
150 g cherry rajčat
1 dcl bílého vína
1 lžíce studeného másla

Kotlety lehce naklepeme osolíme, opaprikujeme, opepříme a necháme chvíli na straně.

Dáme vařit rýži. Do hotové rýže vmícháme překrájený kerblík a petrželku.

Na pánvi si rozehřejeme olej a kotlety z obou stran dozlatova opečeme, přidáme oloupané, přepůlené šalotky a rozmarýn, po 5 minutách přidáme cherry rajčátka, lehce opečeme a necháme popraskat, vše vyndáme z pánve a přiklopíme. Do pánve nalijeme víno,necháme na půl odvařit a přidáme na kousky nakrájené studené máslo, kterým šťávu zahustíme. Nevaříme. Na talíř dáme rýži, kotletu se šalotkou a rajčaty a podlijeme šťávou.

Trhanec s jablečnou dření

půl hrnku mouky hladké
hrnek  mléka
1 polévková lžíce vanilkového cukru
špetka soli
4 žloutky
4 bílky
50 g cukru
50 g másla
50 g rozinky v rumu
30 g cukru pro karamelizaci

3 jablka, sladká
půl l vody
skořice, celá
2 hřebíčky, případně cukr

Mouku s mlékem, vanilkovým cukrem a špetkou soli vyšleháme  dohladka. Vyšleháme bílky s cukrem do tuha a smícháme dohromady. Na pánev na rozehřáté máslo těsto nalijeme a posypeme rozinkami. Dáme do trouby na 200 st na 15 minut, otočíme a necháme dalších 10 minut v troubě.  Protrháme vidličkami, posypeme cukrem a v troubě necháme zkaramelizovat. Vyndáme a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s jablkovou dření.

Oloupané na kostky nakrájené jablka dáme do vroucí vody společně s cukrem, skořicovou tyčkou, 2 hřebíčky . Necháme zahřát, vypneme a necháme změknout. Vyndáme skořici a hřebíček a rozmixujeme.

?>