Babicovy recepty: Vepřová kotleta s květákovým salátem a tvarohová žemlovka

Vepřová kotleta s květákovým salátem

4 vepřové kotlety á 250 gr
1 větší květák
1 střední červená cibule
1 jarní cibulka nebo pažitka
pepř bílý, sůl, cukr
ocet, olej

Kotletu den předem naklepeme, nasekneme a potřeme olejem. Druhý den osolíme, opepříme a na pánvi na rozehřátém oleji zprudka opečeme z jedné strany, otočíme a po chvíli dáme do trouby na 180 st na 6 minut dodělat.
Květák rozdělíme na malé růžičky, vaříme ve slané vodě, nerozvařený zcedíme. Připravíme marinádu. Ocet a olej v misce smícháme se solí, pepřem a cukrem. Přidáme  červenou cibuli a nakrájenou jarní cibulku na kroužky. Přidáme 4 lžíce vody a promícháme. Marináda by měla být hodně okořeněná a nakyslá. Ještě horký květák vložíme do marinády, přiklopíme a pořádně promícháme.

Podáváme kotletu s ještě teplým květákovým salátem a bramborovou kaší.

 

Tvarohová žemlovka s ořechy

10 rohlíků
400 g tvaroh měkký
6 ks vejce
máslo, strouhanka
krystalový cukr
200 ml mléko
vanilkový cukr
100 g ořechy
rozinky, rum

 

Starší rohlíky nakrájíme na kolečka. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme měkký tvaroh, trochu mléka, vlašské ořechy a namočené rozinky v rumu a vanilkový cukr. Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a vrstvíme do ní rohlíky, posypeme cukrem, pokapeme mlékem, potřeme  ochuceným  tvarohem a navrch naskládáme zase rohlíky. Posypeme cukrem a zalijeme mlékem.
Dáme do trouby péct asi 30 minut při teplotě 200 ° C. Před koncem pečení navrstvíme ušlehaný sníh z bílků s cukrem a ještě dáme zapéct.