Babicovy recepty: Vepřové kotlety na zelí a švestkové koláče!

28. srpna 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Jirka Babica také během poslední srpnové neděle vařil na rádiu Frekvence 1. A my pro vás máme jeho recepty na vepřové kotlety na zelí a švestkové koláče.

VEPŘOVÉ KOTLETY NA ZELÍ

Potřebujete:

* 4 kotlety
* sůl
* 5 ks brambor
* 4 stroužky česneku
* majoránku
* pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce strouhanky
* hrst kysaného zelí
* cibuli
* 50 g uzené slaniny
* olej
* mletou červenou papriku
* petrželku

 

Vepřové kotlety naklepeme, nasekneme, osolíme a opepříme, posypeme mletou paprikou a zprudka opečeme na oleji v pekáčku.

Oloupané brambory nastrouháme do misky, vodu vymačkáme, smícháme s prolisovaným česnekem, majoránkou, mletým pepřem, solí, moukou a strouhankou.

Cibuli nadrobno nakrájíme a osmahneme na polovině pokrájené slaniny a přidáme kysané zelí. Přidáme ji do bramborové směsi a promícháme. Na pekáči opečené kotlety obložíme bramborou směsí a zbylými plátky slaniny a pečeme doměkka. Hned povyndání posypeme sekanou petrželkou a podáváme.

ŠVESTKOVÉ KOLÁČE

Potřebujete:

* 2 hrnky polohrubé mouky
* 1 droždí
* půl hrnku krystalového cukru
* 3 lžíce másla
* 2 žloutky
* hrnek mléka
* sůl
* švestky
* mletý mák
* moučkový cukr
* vanilkový cukr

Z části vlažného mléka, krystalového cukru a droždí připravíme kvásek. Do misky prosejeme mouku, přidáme cukr, změklé máslo, žloutky a sůl. Přidáme kvásek, mléko a vypracujeme hladké těsto.

Přikryjeme a necháme vykynout. Zatím co těsto kyne utvoříme si náplň.

Maková nádivka:

Rozemletý mák smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a zalijeme vařícím mlékem.

Polohrubou mouku, moučkový cukr a máslo spolu rozdrobíme. Švestky vypeckujeme.

Vykynuté těsto rozdělíme na 8 kuliček. Dáme na vymazaný plech a necháme ještě trochu vykynout.

Uprostřed utvoříme důlek, vymažeme ho máslem a okraje žloutkem. Na těsto dáme makovou nádivku, švestky a posypeme drobenkou.

Takto připravené koláčky upečeme v předem vyhřáté troubě 12 minut na 200 st.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme