Brokolicová polévka, zelné listy, mandarinková krémovka

30. března 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

BROKOLICOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

Potřebujete:
2 lžíce másla
1 cibuli
brokolici
3 brambory
2 stroužky česneku
1 dcl smetany
sůl, pepř
6 plátků veky
petrželku

 

Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupanou a nakrájenou mrkev a zalijeme litrem vroucí vody. Přidáme oloupané překrájené brambory, brokolici, osolíme a vaříme do měkka. Trochu brokolice si vyndáme stranou. Když je zelenina měkká, vložíme namačkaný česnek a polévku rozmixujeme mixerem. Nakonec polévku zjemníme smetanou. Na talíř vložíme vařenou brokolici, zalijeme polévkou a posypeme na kostičky osmahlou vekou a nakrájenou zelenou petrželkou.

 

 

SARMA – ZELNÉ LISTY PO BALKÁNSKU

Potřebujete:
500 g mletého masa
50 g rýže
8 listů zelí
sůl, pepř
1 dcl octa
1 rohlík
2 lžíce rajského protlaku
2 cibule
1 strroužek česneku
2 lžíce mleté papriky
vodu
olej
zakysanou smetanu
brambory

 

Do vody přidáme sůl a ocet a necháme v ní spařit listy zelí, ze kterých jsme vykrájeli tvrdé kusy koštálu.
Mleté maso smícháme se solí, pepřem, vymáčeným rohlíkem, 1 cibulí nakrájenou najemno, česnekem a lžící papriky. Promícháme a směsí naplníme listy. Zabalíme do rolád.
V hrnci na oleji osmažíme cibuli, přidáme 1 lžíci papriky, rajský protlak a zalijeme vodou nebo vývarem. Do hrnce vložíme roládky a vaříme 1 hodinu.
Podáváme s vařenými bramborami.

 

 

MANDARINKOVÁ KRÉMOVKA

Potřebujete:
1 balík chlazeného listového těsta
1 litr mléka
4 vejce
2 balíčky vanilkového cukru
3 lžíce práškového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce cukru krupice
1 mandarinkový kompot

 

Listové těsto rozbalíme a dáme podle návodu upéci do trouby. Překrojíme v půli a necháme vychladnout. Ve 2 dcl mléka rozmícháme kukuřičný škrob, práškový cukr, vanilkové cukry a žloutky. Zbytek mléka zavaříme, vlijeme směs a uvaříme v hustý krém. Bílky vyšleháme společně s cukrem do tuha, přidáme sceděné mandarinky a smícháme s krémem dohromady.
Do formy dáme půlku listového těsta, potřeme 2 cm vrstvou krému a přiklopíme druhým kusem těsta. Necháme vychladnout, poté krájíme na čtverce a posypeme moučkovým cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme