Vyhledávání
Bůček plněný houbovou nádivkou
Jedna správně nezdravá lahůdka na neděli
1 l vývaru
2 mrkve
2 cibule
10 celých pepřů
1 lžíce másla
sůl, pepř
motouz nebo špízová jehla
Nádivka:
9 toastů, 2 housky
hrst hub
3 vejce
hrnek mléka
1 cibule
petrželka
muškátový květ
sádlo
sůl, bílý pepř
V bůčku uděláme kapsu, prosolíme a propepříme. V pekáči opečeme nakrájenou cibuli, mrkev a pórek.
Housku nakrájenou na kostičky zalijeme vlažným mlékem, smícháme s orestovanými nakrájenými houbami s cibulí, osolíme, opepříme, přidáme vejce, pepř, muškátový květ a nakrájenou petrželku. Promícháme a vložíme do kapsy bůčku, poté spíchneme jehlou. Maso dáme opéci k zelenině /kůží dolů/, opepříme, podlijeme vodou a počkáme, až kůže změkne.
Poté otočíme a kůži nakrájíme na kostičky, vrátíme do pekáče, podlijeme a dáme zpět do trouby na 230 °C na 1,5 hodiny. Ke konci pečení snížíme teplotu na 170 °C . Troubu vypneme a necháme půl hodiny dojít. Omáčku zjemníme máslem. Podáváme s vařeným bramborem a salátem.
Hlávkový salát se zálivkou z kysané smetany:
hlávkový salát
kelímek kysané smetany
lžička citronové šťávy
stroužek česneku
bazalka
oregáno
sůl, pepř
Salát omyjeme. Všechny ingredience smícháme dohromady a podle chuti ochutíme solí a pepřem. Rozmixujeme česnek s bazalkou a oreganem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Nakonec vmícháme kysanou smetanu.