Vyhledávání
Bůčkový zatočený špíz s cibulovým krémem
Není nad to si v neděli zahřešit...
6 plátků vepřového bůčku (asi 1 cm široký a 20 cm dlouhý) s kůží
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce cayenského pepře
1 lžíce kari
2 lžíce soli
1 lžíce pepře
1 lžička sušeného česneku
1 lžička oregána
6 špízů
olivový olej
Papriku smícháme s tymiánem, cayenským pepřem, kari, solí, pepřem, česnekem, oregánem, pořádně promícháme a necháme odležet. Poté zalijeme olivovým olejem a promícháme.
Vezmeme namočené dlouhé špízy a plátky bůčku . Kůží nahoru ze shora napíchneme na špíz a začneme těsně a silou omotávat špíz. Když dojdeme na konec, tak zase na špíz napíchneme.
Poté špíz hojně potřeme marinádou a dáme na gril. Grilujeme do křupava za častého otáčení ze všech stran a občasného potření marinádou.
Zbytek marinády dáme do sklenice na příště.
Příloha:
plátky veky
1 stroužek česneku
2 lžíce másla
sůl
Máslo rozpustíme a smícháme s prolisovaným česnekem.
Plátky veky potřeme česnekovým máslem. Opatrně opečeme na grilu z obou stran a osolíme.
Cibulový krém:
1 zakysaná smetana
1/2 kelímku bílého jogurtu
pažitka
sůl, pepř
2 cibule
olej
Cibuli nakrájíme na hrubo, na oleji osmažíme do křupava, zcedíme a necháme okapat. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, nakrájenou pažitkou, osmaženou cibulí, osolíme a opepříme.
Na talíř dáme špízy, k nim plátky veky a cibulový krém.