Bůčkový zatočený špíz s cibulovým krémem

7. července 2013·Jídlo a pití·Redakce

Není nad to si v neděli zahřešit...

6 plátků vepřového bůčku (asi 1 cm široký a 20 cm dlouhý) s kůží

1 lžíce sladké papriky

1 lžíce sušeného tymiánu

1 lžíce cayenského pepře

1 lžíce kari

2 lžíce soli

1 lžíce pepře

1 lžička sušeného česneku

1 lžička oregána

6 špízů

olivový olej

Papriku smícháme s tymiánem, cayenským pepřem, kari, solí, pepřem, česnekem, oregánem, pořádně promícháme a necháme odležet. Poté zalijeme olivovým olejem a promícháme.

Vezmeme namočené dlouhé špízy a plátky bůčku . Kůží nahoru ze shora napíchneme na špíz a začneme těsně a silou omotávat špíz. Když dojdeme na konec, tak zase na špíz napíchneme.

Poté špíz hojně potřeme marinádou a dáme na gril. Grilujeme do křupava za častého otáčení ze všech stran a občasného potření marinádou.

Zbytek marinády dáme do sklenice na příště.

Příloha:

plátky veky

1 stroužek česneku

2 lžíce másla

sůl

Máslo rozpustíme a smícháme s prolisovaným česnekem.

Plátky veky potřeme česnekovým máslem. Opatrně opečeme na grilu z obou stran a osolíme.

Cibulový krém:

1 zakysaná smetana

1/2 kelímku bílého jogurtu

pažitka

sůl, pepř

2 cibule

olej

 

Cibuli nakrájíme na hrubo, na oleji osmažíme do křupava, zcedíme a necháme okapat. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, nakrájenou pažitkou, osmaženou cibulí, osolíme a opepříme.

Na talíř dáme špízy, k nim plátky veky a cibulový krém.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme