Chladné dny jsou tady. Poradíme, které potraviny vás nejlépe zahřejí

23. října 2016·Jídlo a pití·Redakce

Chladné podzimní počasí už je tu a spolu s ním vytahujeme ze skříní teplé kabáty a bundy. Zahřát se ale můžeme i zevnitř. Poradíme vám, které potraviny jsou na to nejlepší.

Existuje pár základních pravidel, které bychom v chladných měsících měli dodržovat, pokud se chceme zahřát. Východní medicína radí jíst v chladných dnech co nejvíc tepelně upravených jídel.

Dobře uděláte, pokud začnete už ráno teplou snídaní. Naopak jogurt vás ochladí, stejně jako ostatní mléčné výrobky. Pokud jste na ranní mléčnou dávku zvyklí a nechcete se svého návyku vzdávat, jogurt nebo mléko alespoň dochuťte kořením, které vás prohřeje. Ideální je třeba skořice.

Dbejte na vyváženou stravu

K obědu nebo k večeři si dejte maso. Nejvíc vás zahřeje kuřecí nebo skopové. Jako přílohu, která zahřeje váš organismus volte mezi pohankou, rýží nebo jáhly.

Je správné, když je součástí vašeho jídelníčku také ovoce a zelenina. Pokud jste zimomřiví, v zimních měsících je lepší vyhnout se ovoci i zelenině v syrové podobě. Málokomu stačí tři jídla denně, proto ke svačině nebo k uzobávání volte ořechy nebo slunečnicová semínka.

Myslete na pitný režim 

I v zimě je důležitý pitný režim. Skvělý je třeba zázvorový čaj, který podporuje vaši obranyschopnost, pomáhá v boji s bacily, ale také zahřívá. Pokud ho navíc dochutíte skořicí, prohřeje vás až do morku kosti.

Pokud máte chuť na alkohol, zahřát se můžete např. svařákem. V horských oblastech je oblíbené také bombardino. Lyžaři by ale měli alkohol konzumovat jen v omezeném množství.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme