Chlebovka, hovězí žebro a bramborové šulánky

22. února 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty, které budeme vařit v sobotním Dámském klubu F1.

Polévka chlebovka

Potřebujete:

2 cibule

1 lžíce sádla

čtvrtku chleba

2 str. česneku

sůl, pepř

lžičku mleté papriky

kmín

2 vejce

petrželku

Použijeme vývar z omáček.

Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli společně s nastrouhaným chlebem. Přidáme lžičku papriky ,kmín a zalijeme vývarem, a vaříme až se chleba rozmočí. Můžeme promixovat. Přidáme česnek, vmícháme rozšlehaná vejce a posypeme zelenou petrželkou.

**

Hovězí žebro s omáčkami

Potřebujete:

1,5 kg hovězího žebra s kostí
2 mrkve
1 cibuli
1 petržel
1/4 celeru
1/2 česneku
4 ks nového koření
10 ks celého pepře
2 bobkové listy
plochou petrželku
sůl

Maso dáme do vlažné vody, přidáme zeleninu a koření. Zavaříme a táhneme 2 až 3 hodiny.

Bílá (univerzální) omáčka

Potřebujete:
máslo
mouku
vývar
smetanu

Nechejte v hrnci rozpustit máslo a vmíchejte mouku tak, abyste si udělali máslovou jíšku. Do jíšky vlijte vařící vývar a smetanu. Nyní máme připravenou univerzální omáčku,  ze které můžeme připravit téměř jakoukoliv bílou omáčku na celičkém světě.

Křenová omáčka

Potřebujete:

křen anebo křenovou pastu

bílou (univerzální) omáčku

Nadrobno nastrouhaný křen lehce opražte v hrnci. Potom základ zalijeme bílou omáčkou.

Okurková omáčka

Potřebujete:

nakládané okurky s nálevem

bílou (univerzální) omáčku

Převařte nakrájené okurky s trochou okurkového nálevu. Potom základ zalijeme bílou omáčkou.

Koprová omáčka

Potřebujete:

kopr
bílou (univerzální) omáčku

Na dně hrnce nechejte prohřát hrst nadrobno nakrájeného kopru, přidejte lžíci cukru a dochuťte octem a provařte. Potom základ zalijte bílou omáčkou.

Rajská omáčka

Potřebujete:

cibuli
mrkev
celer
bobkový list
nové koření
sůl, pepř, cukr
rajčatový protlak
ocet
hladkou mouku
skořici
citron

Na oleji si opražte kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření a celý pepř. Přidejte dvě lžíce rajského protlaku a podle chuti dvě až tři lžíce octa. Promíchejte a zalijte horkým vývarem. Uveďte do varu. V misce smíchejte dvě lžíce hladké mouky s vodou, důkladně rozkvedlejte a opatrně vlijte do hrnce s omáčkou. Rajskou omáčku dochuťe lžící skořice a citronovou šťávou. Poté omáčkový základ propasírujte přes ocelové sítko a … máme hotovo!

**

Bramborové šulánky na švestkách
Potřebujete:

1 švestkový kompot
1 dcl červeného vína
1 šálek cukru
1 lžíci bramborové moučky
2 hřebíčky
skořicovou tyčku

1 lžičku mleté skořice s cukrem

6 brambor

1 lžičku soli

10 lžic hladké mouky
1 vejce
2 lžíce másla

1 lžičku mleté skořice s cukrem

Švestkový kompot bez pecek, vložíme do hrnce, posypeme cukrem, přidáme hřebíček, skořici a zalijeme červeným vínem. Smícháme bramborovou moučku s kompotovou šťávou, nalijeme na švestky a lehce provaříme .

Vařené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, mouku, bramborovou moučku a sůl. Na posypaném vále vypracujeme těsto, ze kterého utvoříme dlouhé hubené válečky, které nakrájíme na asi čtyři centimetry dlouhé nudle. Dáme je do vroucí vody a počkáme, až vyplavou nahoru. Vyndáme je, necháme okapat a upečeme dozlatova na másle. Na konci posypeme cukrem se skořicí. Podáváme s připravenou švestkovou omáčkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme