Vyhledávání
Chlebovka, hovězí žebro a bramborové šulánky
Recepty, které budeme vařit v sobotním Dámském klubu F1.
Polévka chlebovka
Potřebujete:
2 cibule
1 lžíce sádla
čtvrtku chleba
2 str. česneku
sůl, pepř
lžičku mleté papriky
kmín
2 vejce
petrželku
Použijeme vývar z omáček.
Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli společně s nastrouhaným chlebem. Přidáme lžičku papriky ,kmín a zalijeme vývarem, a vaříme až se chleba rozmočí. Můžeme promixovat. Přidáme česnek, vmícháme rozšlehaná vejce a posypeme zelenou petrželkou.
**
Hovězí žebro s omáčkami
Potřebujete:
1,5 kg hovězího žebra s kostí
2 mrkve
1 cibuli
1 petržel
1/4 celeru
1/2 česneku
4 ks nového koření
10 ks celého pepře
2 bobkové listy
plochou petrželku
sůl
Maso dáme do vlažné vody, přidáme zeleninu a koření. Zavaříme a táhneme 2 až 3 hodiny.
Bílá (univerzální) omáčka
Potřebujete:
máslo
mouku
vývar
smetanu
Nechejte v hrnci rozpustit máslo a vmíchejte mouku tak, abyste si udělali máslovou jíšku. Do jíšky vlijte vařící vývar a smetanu. Nyní máme připravenou univerzální omáčku, ze které můžeme připravit téměř jakoukoliv bílou omáčku na celičkém světě.
Křenová omáčka
Potřebujete:
křen anebo křenovou pastu
bílou (univerzální) omáčku
Nadrobno nastrouhaný křen lehce opražte v hrnci. Potom základ zalijeme bílou omáčkou.
Okurková omáčka
Potřebujete:
nakládané okurky s nálevem
bílou (univerzální) omáčku
Převařte nakrájené okurky s trochou okurkového nálevu. Potom základ zalijeme bílou omáčkou.
Koprová omáčka
Potřebujete:
kopr
bílou (univerzální) omáčku
Na dně hrnce nechejte prohřát hrst nadrobno nakrájeného kopru, přidejte lžíci cukru a dochuťte octem a provařte. Potom základ zalijte bílou omáčkou.
Rajská omáčka
Potřebujete:
cibuli
mrkev
celer
bobkový list
nové koření
sůl, pepř, cukr
rajčatový protlak
ocet
hladkou mouku
skořici
citron
Na oleji si opražte kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření a celý pepř. Přidejte dvě lžíce rajského protlaku a podle chuti dvě až tři lžíce octa. Promíchejte a zalijte horkým vývarem. Uveďte do varu. V misce smíchejte dvě lžíce hladké mouky s vodou, důkladně rozkvedlejte a opatrně vlijte do hrnce s omáčkou. Rajskou omáčku dochuťe lžící skořice a citronovou šťávou. Poté omáčkový základ propasírujte přes ocelové sítko a … máme hotovo!
**
Bramborové šulánky na švestkách
Potřebujete:
1 švestkový kompot
1 dcl červeného vína
1 šálek cukru
1 lžíci bramborové moučky
2 hřebíčky
skořicovou tyčku
1 lžičku mleté skořice s cukrem
6 brambor
1 lžičku soli
10 lžic hladké mouky
1 vejce
2 lžíce másla
1 lžičku mleté skořice s cukrem
Švestkový kompot bez pecek, vložíme do hrnce, posypeme cukrem, přidáme hřebíček, skořici a zalijeme červeným vínem. Smícháme bramborovou moučku s kompotovou šťávou, nalijeme na švestky a lehce provaříme .
Vařené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, mouku, bramborovou moučku a sůl. Na posypaném vále vypracujeme těsto, ze kterého utvoříme dlouhé hubené válečky, které nakrájíme na asi čtyři centimetry dlouhé nudle. Dáme je do vroucí vody a počkáme, až vyplavou nahoru. Vyndáme je, necháme okapat a upečeme dozlatova na másle. Na konci posypeme cukrem se skořicí. Podáváme s připravenou švestkovou omáčkou.