Cibulové kroužky, vepřové s bratislavskou omáčkou, štrúdl

3. května 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty ze sobotního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

CIBULOVÉ KROUŽKY
Potřebujete:

2 větší cibule
120 g hladké mouky
2 dcl vody
sůl
olej

Potřebujete na:
Dip

150 g majonézy
kysanou smetanu
2 stroužky česneku
petrželku
půl lžičky chilli

Cibuli nakrájíme na kroužky a dáme povařit do vody. V misce vytvoříme těstíčko z mouky a vody, osolíme a vložíme povařenou cibuli. Obalíme a smažíme v rozpáleném oleji. Po vyjmujtí osolíme.
Dip připravíme z majonézy, smetany, česneku, petrželky a chilli. Vše důkladně smícháme.

—-

VEPŘOVÉ S BRATISLAVSKOU OMÁČKOU A STRAPAČKAMI

Potřebujete:
600 g brambor
300 g hladké mouky
2 vejce
vepřovou plec
¼ celeru
sůl
3 mrkve 
1 lžíci sádla
sůl
cukr
2 cibule
3 lžíce rajského protlaku
2 lžíce másla
2 dcl mléka
1dcl smetany
citron
4 okurky
2 lžíce hrášku

Maso prošpikujeme mrkví a celerem. Svážeme motouzem a osolíme. V hrnci na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme maso a opečeme ze všech stran. Přidáme rajský protlak, zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka.
Maso vyndáme a sundáme motouz. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme. Zjemníme mlékem a smetanou, dochutíme citronem, cukrem a solí. Nakonec omáčku přecedíme a přidáme nakrájené okurky s hráškem.

Strapačky:
Nastrouhané brambory smícháme s moukou, vejcem a solí. Utvoříme řidší těsto a po kouskách vložíme do vroucí osolené vody. Po vyplutí nahoru strapačky vyndáme.

ŠTRŮDL

Potřebujete:
400 g listového těsta
6 velkých jablek
3 lžíce cukru
strouhanku
hrst ořechů
hrst rozinek
1 vejce
4 lžíce másla
skořici
hladkou mouku

Nasekaná jablka smícháme s rozinkami. Těsto rozválíme a přendáme na máslem vymazaný plech. Na těsto nasypeme strouhanku, část jablek, cukr, ořechy, skořici, pokapeme máslem a zabalíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 210 °C 30 minut. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme