Čočková bábovka a hrachová kaše s uzenými hranolky

Tradice...

250 g čočky

3/4 l vody 

cibule 

mrkev 

20 dkg uzeného masa na kostky 

3 – 4 kyselé okurky včetně láku

3 stroužky česneku 

vejce

polévkové koření 

majoránka 

2 balíčky želatiny (plátky)

Do třičtvrtě litru studené vody nasypeme čočku a dáme vařit. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, na kostky nakrájenou mrkev, uzené maso, na struhadle nastrouhané okurky. Ochutíme polévkovým kořením a majoránkou a necháme třicet minut vařit. Ke konci vaření přilijeme lák z okurek na dochucení a česnek.

Připravíme si želatinu. Plátky želatiny namočíme do studené vody asi na deset minut. Potom z ní vykroutíme přebytečnou vodu a dáme do misky, zalijeme trochou horké vody a rychle rozmícháme na kaši. Do připravené želatiny pomalu přidáme uvařenou čočku, promícháme a vrstvíme do připravené bábovkové formy. Uprostřed poklademe půlky natvrdo uvařených vajíček a dovrstvíme až nahoru. Nakonec necháme minimálně dvě hodiny tuhnout v lednici.

HRACHOVÁ KAŠE S UZENÝMI HRANOLKY

½ kg zeleného hrachu

200 g uzeného masa

1 a ½ lžíce hladké mouky

4 cibule

½ l vody

2 lžíce sádla

naložený hrášek

1 dcl mléka

sůl, pepř, muškát

jablko

Těstíčko:

0,3 dcl piva

2 vejce

7 lžic hladké mouky

sůl

olej na smažení

Hrách propereme a vaříme ve vodě asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a osmažíme na sádle do červena. Hrách rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a muškátem. Přidáme osmaženou cibuli, nakládaný hrášek a provaříme.

Uzené maso a jablka nakrájíme na hranolky a obalíme v těstíčku připraveném z piva, mouky, vejce a soli. Hranolky smažíme na oleji.