Vyhledávání
Čočková bábovka a hrachová kaše s uzenými hranolky
Tradice...
250 g čočky
3/4 l vody
cibule
mrkev
20 dkg uzeného masa na kostky
3 – 4 kyselé okurky včetně láku
3 stroužky česneku
vejce
polévkové koření
majoránka
2 balíčky želatiny (plátky)
Do třičtvrtě litru studené vody nasypeme čočku a dáme vařit. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, na kostky nakrájenou mrkev, uzené maso, na struhadle nastrouhané okurky. Ochutíme polévkovým kořením a majoránkou a necháme třicet minut vařit. Ke konci vaření přilijeme lák z okurek na dochucení a česnek.
Připravíme si želatinu. Plátky želatiny namočíme do studené vody asi na deset minut. Potom z ní vykroutíme přebytečnou vodu a dáme do misky, zalijeme trochou horké vody a rychle rozmícháme na kaši. Do připravené želatiny pomalu přidáme uvařenou čočku, promícháme a vrstvíme do připravené bábovkové formy. Uprostřed poklademe půlky natvrdo uvařených vajíček a dovrstvíme až nahoru. Nakonec necháme minimálně dvě hodiny tuhnout v lednici.
HRACHOVÁ KAŠE S UZENÝMI HRANOLKY
½ kg zeleného hrachu
200 g uzeného masa
1 a ½ lžíce hladké mouky
4 cibule
½ l vody
2 lžíce sádla
naložený hrášek
1 dcl mléka
sůl, pepř, muškát
jablko
Těstíčko:
0,3 dcl piva
2 vejce
7 lžic hladké mouky
sůl
olej na smažení
Hrách propereme a vaříme ve vodě asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a osmažíme na sádle do červena. Hrách rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a muškátem. Přidáme osmaženou cibuli, nakládaný hrášek a provaříme.
Uzené maso a jablka nakrájíme na hranolky a obalíme v těstíčku připraveném z piva, mouky, vejce a soli. Hranolky smažíme na oleji.