Vyhledávání
Domácí perníčky a marokánky
Pečeme...
Domácí perníčky:
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
100 g másla
100 g medu
2 vejce
1 lžičky jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
na špičku nože mletého hřebíčku
trochu citronové kůry
Máslo rozpustíme, smícháme s medem, promícháme a necháme vychladnout. Poté smícháme se 2 vejci.
Do mísy dáme hladkou mouku, moučkový cukr, mletý hřebíček, nastrouhanou kůru z citronu, skořici a jedlou sodu. Těsto bude poté načechranější. Smícháme se směsí másla a propracujeme v těsto. Zabalíme do folie a dáme na noc do lednice.
Těsto vyndáme a vyválíme z něj placku asi 5 mm širokou. Pomocí vykrajovátek na cukroví vykrájíme různé tvary perníčků, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C asi 10 min. Ihned po upečení perníčky pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
Domácí marokánky:
250 ml smetany ke šlehání
150 g loupaných, na nudličky krájených mandlí
150 g moučkového cukru
10 g hladké mouky
100 g nakrájené kandované pomerančové kůry
2 vanilkové cukry
Zdobení:
100 g hořké čokolády
2 lžičky ztuženého tuku
Šlehačku nalijeme do rendlíku, přimícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a přivedeme za stálého míchání k varu. Do vzniklého těstíčka přisypeme na nudličky nakrájené mandle a pomerančovou kůru. Ihned odstavíme a hmotu necháme vychladnout.
Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo použijeme pečící papír. Kávovou lžičkou na něj klademe malé hromádky, ze kterých uděláme vidličkou placičky asi půl cm silné. Vidličku si namáčejte do studené vody, aby se nelepila. Zvolna upečeme v předehřáté troubě na 170 st. do zlatova. Ještě teplé sundáme z plechu a klademe na rovnou plochu.
Čokoládu rozehřejeme s tukem a po vychladnutí spodní stranu potřeme čokoládou.