Dozrávají ostružiny: 5 důvodů, proč tenhle černý poklad sbírat a na co ho použít

23. září 2017·Jídlo a pití·Redakce

V lesích a na zahradách zrovna vrcholí sezóna sběru ostružin. Proč se na ně vydat a jak je využít, abyste z nich měli prospěch celý rok?

1. Univerzální lék

Víte, proč se ostružinám říká, že jsou černým pokladem? Protože obsahují velké množství vitamínu C, B, fosforu, železa, hořčíku a vápníku. Při vyčerpání organismu posilují imunitu, podporují regeneraci, působí proti únavě a nachlazení. Když máte pocit, že na vás něco leze, zařaďte je do jídelníčku.

2. Nadopují vás energií

Ostružiny jsou skvělým zdrojem energie, obsahují velké množství vody a snadno stravitelných cukrů. Hodí se proto i ve chvíli, kdy se snažíte zhubnout a máte zrovna chuť na sladké.

3. Udělejte si z něj smoothie

Smoothie je asi ta nejrychlejší snídaně a tohle ostružinové vám nezabere ani deset minut. Ideálně se pak na něj hodí plody, které jste nechali v mrazáku, díky čemuž vás nápoj po ránu pěkně osvěží. Jak na něj? Receptů jsou desítky, my jsme si ale oblíbili následující.

Do mixéru nasypte hrst ostružin, přidejte kelímek bílého jogurtu, lžičku medu a lžičku chia semínek. Promíchejte, nalijte do skleničky a máte hotovo. Jestli máte ostružiny čerstvé, nezmražené, přidejte do mixéru pár kostek ledu.

4. Nezapomeňte natrhat listy

Listy ostružiníku nasušte a skladujte v uzavřené nádobě. V zimě při nachlazení – jako když je najdete. Když na vás přijde rýma nebo kašel, hrst listů asi 10 minut povařte, sceďte a máte výborný čaj.

5. Stylový drink

Máte tvořítko na led? Do každého “chlívečku” dejte jednu ostružinu, zalijte vodou a nechte zmrznout. Při pořádání oslavy nebo večírku se pak můžete blísknout originálními drinky s ledovými kostkami z ostružin.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme