Dřevorubecká polévka a zelné závitky

4. ledna 2014·Jídlo a pití·Redakce

Pořádná vydatná mňamka

DŘEVORUBECKÁ POLÉVKA

 

200 g hovězího masa (krku)

200 g vepřové plece

4 mrkve

2 cibule

4 brambory

1/4 celeru

1/4 zelí

1 petržel

1 lžička kmínu

sůl, pepř

petrželová nať

2 l vody

Maso nakrájíme na kostky, zalijeme studenou vodou a osolíme. Vaříme zvolna asi hodinu. Když je maso měkké, přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, nasekanou cibuli, nakrouhané zelí a na kostky nakrájené brambory. Ochutíme kmínem a opepříme. Vaříme dalších asi 15 minut. Nakonec vmícháme nasekanou petrželovou nať a stáhneme z ohně. Podáváme s chlebem.

ZELNÉ ZÁVITKY

4 ks zelných listů

200 g mletého masa

4 rohlíky

1 cibule

1 vejce

8 plátků slaniny

pepř

sůl

2 lžíce sádla

1 cibule

1 lžička hl. mouky

2  dcl vývaru

Spaříme listy zelí. Namočíme rohlíky, vymačkáme je a dáme do mletého masa. Cibuli nakrájíme na jemno, přidáme vejce, sůl a pepř. Směsí naplníme oloupané listy zelí. Zabalíme v rolády a obalíme do plátků slaniny. Rolády opečeme, podlijeme vodou a dusíme asi 40 minut.

V hrnci na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přidáme 1 lžíci hladké mouky a uděláme cibulovou jíšku. Zalijeme vývarem a provaříme. Zcedíme na hotové rolády a provaříme. Rolády vyndáme a podáváme s vařeným bramborem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme