Vyhledávání
Dřevorubecká polévka a zelné závitky
Pořádná vydatná mňamka
DŘEVORUBECKÁ POLÉVKA
200 g hovězího masa (krku)
200 g vepřové plece
4 mrkve
2 cibule
4 brambory
1/4 celeru
1/4 zelí
1 petržel
1 lžička kmínu
sůl, pepř
petrželová nať
2 l vody
Maso nakrájíme na kostky, zalijeme studenou vodou a osolíme. Vaříme zvolna asi hodinu. Když je maso měkké, přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, nasekanou cibuli, nakrouhané zelí a na kostky nakrájené brambory. Ochutíme kmínem a opepříme. Vaříme dalších asi 15 minut. Nakonec vmícháme nasekanou petrželovou nať a stáhneme z ohně. Podáváme s chlebem.
ZELNÉ ZÁVITKY
4 ks zelných listů
200 g mletého masa
4 rohlíky
1 cibule
1 vejce
8 plátků slaniny
pepř
sůl
2 lžíce sádla
1 cibule
1 lžička hl. mouky
2 dcl vývaru
Spaříme listy zelí. Namočíme rohlíky, vymačkáme je a dáme do mletého masa. Cibuli nakrájíme na jemno, přidáme vejce, sůl a pepř. Směsí naplníme oloupané listy zelí. Zabalíme v rolády a obalíme do plátků slaniny. Rolády opečeme, podlijeme vodou a dusíme asi 40 minut.
V hrnci na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přidáme 1 lžíci hladké mouky a uděláme cibulovou jíšku. Zalijeme vývarem a provaříme. Zcedíme na hotové rolády a provaříme. Rolády vyndáme a podáváme s vařeným bramborem.