Vyhledávání
Drůbeží polévka, špenátové brambory se špízem a vyšlehaná dobrota
Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.
DRŮBEŽÍ POLÉVKA S KNEDLÍČKY
Potřebujete:
* 4 housky (starší)
* mrkev, celer, petržel
* 300 g kuřecího masa
* 2 plátky slaniny
* 1 cibuli
* 2 vejce
* 2 dcl mléka
* petrželku
* 2 str. česneku
* sůl, pepř, muškát
* shery
Do vody dáme vařit oloupanou nakrájenou zeleninu. V mlýnku si na jemno semeleme kuřecí maso, slaninu, česnek a cibuli. Přimícháme na kostky nakrájené housky namočené v mléce a vejce. Dochutíme pepřem, solí a muškátem.
Rukama děláme menší knedlíčky a vkládáme do vývaru. Vaříme 5 minut, potom necháme dojít. Nalijeme panáka shery a přidáme hojně nakrájené zelené petrželky.
xxxx
ŠPENÁTOVÉ BRAMBORY S MLETÝM ŠPÍZEM
Potřebujete:
Na špíz:
* 300 g mletého masa mix
* 2 lžíce hladké mouky
* 100 g ovčího nebo balkánského sýru
* 1 vejce
* 1 papriku
* 2 cibule
* čubricu
* olej
* sůl a pepř
* strouhanku
Potřebujete:
Na brambory:
* 500 g brambor A1
* balení listového špenátu
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce másla
* 1 cibuli
* 2 vejce
* 1 dcl mléka
* 1 dcl smetany
* olej
* sůl, pepř
Maso smícháme s vejcem, moukou, sýrem, dochutíme čubricou a solí. Ze směsi uděláme koule, které střídavě s paprikou a cibulí napíchneme na špízovou jehlu. Špízy grilujeme.
Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, česnek, přidáme špenát, osolíme a opepříme. V pekáči rozpustíme máslo, naskládáme na něj předvařené brambory a osolíme. Na brambory rozprostřeme špenát a pokryjeme zbytkem brambor. Vše zalijeme směsí vejce, smetany, mléka a soli.
xxxx
VYŠLEHANÁ DOBROTA
Potřebujete:
* 4 bílky
* 50 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* 4 žloutky
* 3 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce másla
Bílky vyšleháme a opatrně smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, přimícháme žloutky a lehce vmícháme mouku. Ve formě rozpustíme máslo, dáme do ni těsto a vložíme do rozpálené trouby na 220 st. na 10 minut. Vyndáme a hned podáváme. Posypeme práškovým a vanilkovým cukrem.