Fazolová polévka, soljanka a ovocná roláda

15. března 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty ze sobotního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

FAZOLOVÁ SLOVENSKÁ POLÉVKA

Potřebujete:
250 g barevných fazolí
2 mrkve
čtvrt celeru
2 petržele
3 stroužky česneku
1 cibuli
2 lžíce hladké mouky
1,5 l vody
petrželovou nať
sůl, pepř, majoránku
olej

Domácí flíčky

Potřebujete:
150 g hrubé mouky
2 vejce
sůl

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, po změknutí přidáme dvě lžíce hladké mouky, utvoříme jíšku, zalijeme vodou, přidáme fazole a necháme vařit. Po půl hodině přidáme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme a vaříme do měkka. Nakonec vsypeme nakrájenou petrželovou nať a majoránku. Podáváme s domácími flíčky.

 

 

SOLJANKA

Potřebujete:
200 g vepřové plece
200 g hovězí plece
1 klobásu
2 lžíce sádla
2 lžíce rajského protlaku
2 červené papriky
1,5 stroužku česneku
4 sladkokyselé okurky
1 cibuli
sůl, pepř, drcený kmín
sladkou mletou papriku, bobkový list, nové koření
2 lžíce octa
šťávu z ½ citronu
2 lžíce cukru
¼ zelí
1 l vody
1 dcl nálevu z okurek

Placka z bílého chleba:
8 lžic hladké mouky
1 vejce
5 lžic bílého jogurtu
1 prášek do pečiva
pečící papír
sůl, pepř

Na rozpáleném sádle lehce orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme maso, sladkou papriku, česnek, kmín, rajský protlak, nálev z okurek a dochutíme solí a pepřem. Vložíme pytlík s divokým kořením a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme a vaříme.
Na pánvi orestujeme pokrájenou klobásu, nakrájené zelí, červenou papriku a okurky. Po 5 minutách směs vsypeme do hrnce a dále vaříme asi 30 minut. Na závěr dochutíme citrónovou šťávou, zbylým česnekem, kapkou octa, špetkou cukru a dle chuti dosolíme.

Smícháme mouku, jogurt, vejce, prášek do pečiva a osolíme. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, opepříme a pečeme v troubě při 200°C asi 15 minut.

 

 

OVOCNÁ ROLÁDA

Potřebujete:
750 g čerstvého nebo kompotového ovoce (borůvky, višňový kompot atd.)
100 g hladké mouky
4 vejce
200 ml mléka
50 g cukru
hrst mandlí
½ dcl sodovky
plechovku kondenzovaného slazeného mléka
olej
práškový cukr
pečící papír

Smícháme vejce s cukrem a moukou, přidáme mléko, sodovku a uděláme těsto. Na plech dáme pečící papír a potřeme olejem. Nalijeme a rozetřeme těsto, které hojně posypeme ovocem a mandlemi a pečeme 15 minut při 200 °C.

Vytáhneme, potřeme kondenzovaným mlékem a opatrně pomocí pečícího papíru zamotáme do rolády. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme