Fenomén vánočních trhů pečené kaštany! Ušetřete a připravte si je doma RECEPT

6. prosince 2016·Jídlo a pití·Redakce

Také si rádi na vánočních trzích dáváte pečené kaštany? A pokaždé nadáváte, jak jsou drahé? Upečte si je doma. Poradíme vám, jak na to.

Domovem kaštanovníků setých, nazývaných také marony, je oblast Blízkého východu, severní Afriky a Středomoří. Kaštanovníky rostou také na úbočích Alp ve Švýcarsku, Francii a také na Sicílii.

U nás se poprvé objevily v roce 1679. Pěstitelé stromů zakládali kaštanové sady, takzvané kaštanky, a nejznámější z nich byl sad u Nasavrk.

ČTĚTE TAKÉ: Kdepak svařák, hitem letošních vánočních trhů v Česku je italský lomcovák Bombardino. RECEPT

Jedlé kaštany jsou zkrátka oblíbenou pochoutkou v řadě zemí. U nás si je dáváme hlavně na vánočních trzích, ale např. v jižní Evropě jsou jedlé kaštany celkem běžnou a oblíbenou součástí jídelníčku většinu roku.

Ještě v polovině 19. století byly v oblasti jižních Alp základní potravinou, která obyvatelům horských vesnic umožňovala přežít dlouhou zimu.

(foto: shutterstock.com)

Zdroj vitamínů

Jedlé kaštany jsou velkým zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Obsahují vitamin C, B a E. Jsou vhodné i pro lidi s nemocemi srdce a vysokým krevním tlakem a pomáhají také při onemocněních ledvin.

Mimo jiné čistí od jedovatých zplodin játra a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Jednoduché recepty

Kaštany pečené na pánvi

Pečeme na pánvi s tlustým dnem na středním ohni, v průběhu je pořád přehazujeme hotové jsou teprve, když se krásně rozvoní, když slyšíte jak syčí a když je jejich kůrka přiměřeně nahnědlá.

Kaštany pečené v troubě

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru a pečeme asi 15 až 20 minut. Slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Dávejte pozor, aby slupka byla pouze tmavě hnědá, ne černá a připálená!

Kaštany vařené

Vaříme ve vroucí vodě, asi 8–10 minut. Vodu slijeme, kaštany zabalíme do utěrky a pomačkáme, tím se slupky rozdrtí. Upečené nebo uvařené kaštany loupeme co nejteplejší, jejich slupka je měkčí a jde lépe odloupnout. Spolu se slupkou se sloupnou i nahořklá vlákna a zůstane jen krásný, hladký a lesklý vnitřek kaštanu, se kterým můžete vařit spoustu sladkých či slaných jídel.

(foto: shutterstock.com)

Zásady:

* Syrové kaštany jsou trpké, jíme je pouze po tepelné úpravě!
* Pečené nebo vařené kaštany ihned loupeme, ještě horké – pokud vystydnou, oloupat už nepůjdou.
* Kaštany při pečení nesmí zčernat, pokud se to stane, už se nám je také nepovede oloupat.
* Kaštany můžeme také uchovat v mikrotenových sáčcích v mrazničce

(zdroje: Mlsanicko.cz, ČTK, archiv Frekvence 1)

ČTĚTE TAKÉ: Staročeský trdelník je hitem vánočních trhů, i když je to podvod! Kde se u nás vzal a jaký je RECEPT?

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme