Frekvence 1 doporučuje: Zázračné švestky

9. září 2016·Jídlo a pití·Redakce

Švestky jsou dobré, zdravé a mají široké využití. My víme, co tělu přináší a jak je maximálně využít. 

1. Plody plné vitamínů

Švestky jsou bohaté na vitamin B natolik, že jsou někdy přirovnávány k tabletě B-komplexu. Obsahují i vitamin E, který je silný antioxidant. Ten chrání buňky před poškozením a je také prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce pomáhá i s udržováním zdravé hladiny cholesterolu.

2. Jsou bohatým zdrojem minerálů

Draslík pomáhá ke správné funkci srdce, nervů a svalů, fosfor se stará o látkovou přeměnu, zuby a kosti, železo podporuje krvetvorbu a okysličování buněk a hořčík zase podporuje správnou funkci mozku a svalů. Vápník zase prospívá zubům a kostem.

PSALI JSME: Dozrávají ostružiny: 5 důvodů, proč tenhle černý poklad sbírat a na co ho použít

3. Mají blahodárné účinky

Díky vysokému obsahu vlákniny jsou švestky výborným pomocníkem při zácpě a také zbavují střeva odpadních látek. Pomáhají i při léčbě revmatismu, dny a účinné jsou i v případě onemocnění ledvin, jater nebo krevního oběhu.

Připomeňte si nejslavnější scénu se švestičkami v hlavní roli:

4. Detoxikují organismus

Modré plody fungují jako účinná očistná kůra, ale taky skvěle chutnají. Švestkový koláč, povidla nebo slivovice jsou asi nejoblíbenější a nejchutnější produkty ze švestek. 

5. Ani pecka nazmar

Ze švestek se dá využít úplně všechno – dokonce i pecky. Když je dobře vysušíte a naplníte jimi lněný sáček, budete mít skvělého pomocníka, který po nahřátí v troubě pomáhá při bolestech kloubů a svalů.

6. Na stres a hubnutí

Švestky můžete využít i při hubnoucích kůrách a při vyšších dávkách dokonce zvyšují odolnost vůči stresu! 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme