Germknödl aneb kynutý knedlík

25. ledna 2013·Jídlo a pití·Redakce

Vyzkoušejte tyrolskou dobrotu alá Babica

GERMKNODEL aneb kynutý knedlík

400 g hladké mouky
1 vejce + 1 žloutek
30 g cukru
50 g másla
1 vanilkový cukr
2 dcl mléka

kůra z ½ citronu
200 g povidel
špetka soli

Kvásek:
25 g droždí
1 lžička cukru
20 ml teplého mléka

Vanilková omáčka: 
750 ml mléka
200 g cukru
pudingový prášek
vanilkový cukr
vanilkový lusk

mák
práškový cukr
máslo

Z droždí, cukru a teplého mléka si uděláme kvásek. Smícháme ho s moukou, vejcem, žloutkem, cukrem, rozpuštěným máslem, mlékem, citrónovou kůrou a špetkou soli. Pořádně propracujeme a necháme v teple vykynout. Poté z těsta uděláme placičky, naplníme povidly a utvoříme knedlík, který necháme znovu vykynout. Vložíme do pařáku s vroucí vodou a páříme asi 12 minut. 
Ve čtvrt litru mléka rozmícháme pudingový prášek. Zbytek mléka zahřejeme a nalijeme do něj puding. Řádně mícháme, přidáme cukr a vanilkový cukr. Lusk rozřízneme, seškrábneme a vmícháme do omáčky. 
Nakonec vše posypeme mletým mákem, práškovým cukrem a rozpuštěným máslem.

Jídlo a pití - další články