Grilované hřiby na ciabattě

14. července 2013·Jídlo a pití·Redakce

Nemusíme přeci grilovat jen masíčko...

4 očištěné hřiby

0,5 dcl olivového oleje

sůl, pepř

1 str. česneku

špetka sušeného chilli

4 plátky ciabaty

4 plátky pršutu

sušený parmazán

šťáva z 1/2 citronu

hrst hladké petrželky

Očištěné hřiby nakrájíme na 0,5 cm pláty i s nohou. Olivový olej smícháme se solí, pepřem, stroužkem lisovaného česneku a špetkou chilli.  Hřiby olejem potřeme a položíme na gril a z každé strany 4 minuty opékáme.

Ciabatu nakrájíme na 1 cm plátky. Obalíme pršutem a dáme na hliněnou grilovací misku. 

Do zbytku olivového oleje z hřibů přidáme šťávu z půlky citronu, nakrájenou hrst zelené petrželky a ciabatu s pršutem potřeme a zbytkem ciabatu podlijeme. Otáčíme a potíráme.

Grilované hříbky dáme na opečenou ciabatu a posypeme parmazánem.

Příloha:

Aioli:

2 žloutky

2 str. česneku

2 dcl slunečnicového oleje (nebo olivový, kdo má rád)

sůl

Ideální je mít vše v jedné teplotě. Proto je lepší vejce vyndat včas z lednice. Žloutky dáme do mísy se 2 stroužky česneku. Trochu osolíme a pomalu mixujeme. Přidáme trochu oleje, zvýšíme obrátky a přiléváme další olej až do zhoustnutí.

Varianta 2:

bez vejce z mléka

100 ml plnotučného mléka

2 str. česneku

sůl

2 dcl oleje 

Mléko s česnekem a solí rozmixujeme a pomalu po kapkách přidáváme olej. Trvá to delší dobu než

Aioli zhoustne , ale déle vydrží a je světlejší.

Česká varianta:

majonéza, česnek a olivový olej

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme