Vyhledávání
Grilované hřiby na ciabattě
Nemusíme přeci grilovat jen masíčko...
4 očištěné hřiby
0,5 dcl olivového oleje
sůl, pepř
1 str. česneku
špetka sušeného chilli
4 plátky ciabaty
4 plátky pršutu
sušený parmazán
šťáva z 1/2 citronu
hrst hladké petrželky
Očištěné hřiby nakrájíme na 0,5 cm pláty i s nohou. Olivový olej smícháme se solí, pepřem, stroužkem lisovaného česneku a špetkou chilli. Hřiby olejem potřeme a položíme na gril a z každé strany 4 minuty opékáme.
Ciabatu nakrájíme na 1 cm plátky. Obalíme pršutem a dáme na hliněnou grilovací misku.
Do zbytku olivového oleje z hřibů přidáme šťávu z půlky citronu, nakrájenou hrst zelené petrželky a ciabatu s pršutem potřeme a zbytkem ciabatu podlijeme. Otáčíme a potíráme.
Grilované hříbky dáme na opečenou ciabatu a posypeme parmazánem.
Příloha:
Aioli:
2 žloutky
2 str. česneku
2 dcl slunečnicového oleje (nebo olivový, kdo má rád)
sůl
Ideální je mít vše v jedné teplotě. Proto je lepší vejce vyndat včas z lednice. Žloutky dáme do mísy se 2 stroužky česneku. Trochu osolíme a pomalu mixujeme. Přidáme trochu oleje, zvýšíme obrátky a přiléváme další olej až do zhoustnutí.
Varianta 2:
bez vejce z mléka
100 ml plnotučného mléka
2 str. česneku
sůl
2 dcl oleje
Mléko s česnekem a solí rozmixujeme a pomalu po kapkách přidáváme olej. Trvá to delší dobu než
Aioli zhoustne , ale déle vydrží a je světlejší.
Česká varianta:
majonéza, česnek a olivový olej