Houbové rizoto

7. prosince 2011·Jídlo a pití·Redakce

Výběr ze soutěže Lagris

1 kostka kuřecího bujonu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 1 cibule (nasekat na jemno), 1 stroužek česneku (utřít), 400 g rýže arborio, 125 ml suchého bílého vína, 400 g hub (nakrájených na plátky), zakysaná smetana, hrst petrželky(nasekat), sůl a pepř 1.

jana

K varu přivést 750 ml vody, do ní kostku kuřecího bujonu a nechat mírně vařit. V jiném kastrolu rozpálit lžíci olivového oleje se lžící másla a přidat cibuli a česnek – aby zesklovatěli, pak přisypat rýži a nechat asi minutu opékat. Přidat víno a zhruba dvě minuty vařit, aby se vypařil alkohol. 2. Zeslabit teplotu a do kastrolu s rýží přidat jednu naběračku vývaru a míchat, dokud se tekutina nevsákne do rýže. A tak pokračovat naběračku po naběračce, dokud se nespotřebuje skoro všechen vývar a rýže nezměkne. Rýži se musí stále míchat!!! 3. V pánvi rozehřát lžíci olivového oleje, přidat houby a asi 5 minut je dusit, dokud nezměknou. Houbovou směs osolit a opepřit a pak přidat do rýže s poslední naběračkou vývaru. Promíchat a nachat společně prohřát. 4. Úplně nakonec vmíchat zakysanou smetanu a petrželku. Na talířku ozdobit petrželkou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme