Vyhledávání
Hovězí steak na grilu s pepřem a meruňkové chutney
Steak naložený ve víně děláme na rozpáleném grilu se čtyřmi druhy pepře. K tomu můžeme podávat výborné meruňkové chutney, které pro milovníky ostřejších jídel můžete vylepšit i česnekem.
HOVĚZÍ STEAK NA GRILU S PEPŘEM A MERUŇKOVÉ CHUTNEY
ingredience:
3 lžíce oleje, 3 lžíce bílého vína, 4 hovězí steaky entrecote (200 – 250 g a tloušťce 2 – 3 cm), 1 snítka rozmarýnu,
1 velký bobkový list, 1 lžíce černého, červeného a bílého pepře, 1 lžička pepře steak, sůl
postup:
Na čtyři hodiny naložíme steaky do oleje s vínem. Opláchnutý rozmarýn nakrájíme společně s bobkovým listem. Byliny smícháme s pepřem, který připravíme v hmoždíři. Steaky posypeme po obouch stranách pepřem a bylinkami a dlaní přitlačíme. Maso necháme 30 minut uležet. Pak už jen stačí rozpálit gril a můžeme grilovat.
PŘÍLOHY MERUŇKOVÉ CHUTNEY
inredience:
1 kg meruněk, 3 cibule, hrnek hnědého cukru, 1 chilli paprička, půl hrnku jablečného octa, šťáva a kůra z 1 citronu, 2 tyčinky skořice
půl lžičky soli
postup:
Meruňky omyjeme a zbavíme pecek, nakrájíme je na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Na mírném ohni zkaramelizujeme cukr, přidáme nakrájenou cibuli a najemno nakrájenou chilli papričku . Zalijeme jablečným octem a citrónovou šťávou a převaříme. Přidáme meruňky, citronovou kůru, skořici a sůl a vaříme na nízkém varu asi 20 minut.
Občas promícháme. Někdo přidává i česnek. Nakonec vyndáme skořicové tyčinky. Chutney dáme do čistých a horkých sklenic a uzavřeme horkým víkem.