Jelení roláda s brusinkami a bramborovými kroketami

Zvěřina na stříbrnou neděli

1 kg vykostěné jelení kýty
brusinkový kompot
100 g špeku
5 dkg slaniny
1,5 dcl sladké smetany
 3 cibule
 5 mrkví
1 petržel
¼ celere
sušené houby
divoké koření
tymián, olej
sůl, pepř

Maso nakrájíme na plátky a propícháme nožem.

Plátky osolíme, opepříme, potřeme brusinkovým kompotem, posypeme houbami, špekem, přidáme plátky mrkve a čtvrt cibule a zabalíme v rolády.  Na oleji orestujeme nakrájenou zeleninu s divokým kořením, tymiánem, cibulí a slaninou.

Vložíme rolády a opečeme. Zalijeme vodou z hub a dusíme v troubě při 200°C do měkka.

Hotové maso vyndáme, omáčku přecedíme, zeleninu propasírujeme, zjemníme smetanou a dochutíme solí. Masové rolády vložíme zpět  a necháme ještě lehce provařit.

Krokety:

4 brambory

1 vejce

2 cibule

4 lžíce polohrubé mouky

strouhanka

olej

sůl

Brambory rozmačkáme, přidáme osmaženou cibulku, vejce, mouku, osolíme a dobře promícháme. Vyválíme váleček, nakrájíme ho na krokety, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova.