Kdo jí kyselé, je veselý. Tedy říká se to. Takže si udělejte křupavé okurčičky!

22. července 2016·Jídlo a pití·Luboš Procházka

K letní atmosféře patří vůně láku z okurek, který si doma uvaříte sami levou zadní. Kupte si co nejmenší okurčičky, které budou hvězdou letošních grilovaček!

Potřebujete: 

  • 5 kg co nejmenších nakládaček

Na nálev:

  • 500 ml octa
  • 1,4 l vody
  • 85 g soli
  • 170 g cukru krystal
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžíce nového koření
  • 10 zrnek pepře

Na proložení:

mrkev, kopr, cibule, křen

Co s tím?

Všechny suroviny na nálev svaříme (vařte tak 5 minut). Necháme vychladnout. 

Okurky dobře očistíme kartáčkem (nééé na zuby!) a naskládáme je těsně do sklenic. Podle chuti prokládáme snítkami kopru, kolečky mrkve, kroužky cibule a pár kolečky křenu. 

Obsah sklenic zalijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme osm minut při 80°C. Čas si hlídejte, ať nejsou okurčičky jako bláto. 

Křup!

TIP FREKVENCE 1: Devět důvodů, proč byste měli denně pít okurkovou vodu

RECEPT FREKVENCE 1: Legální doping! Aneb šťávy, které vám dodají energii

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme