Kedlubnová polévka, hovězí líčka, jogurtový dezert

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

KEDLUBNOVÁ POLÉVKA

Potřebujete:
* 3 kedlubny
* 2-3 brambory
* 1 lžíci másla
* 1 velkou cibuli
* sůl, mletý pepř
* 1 l zeleninového vývaru
* 2 bobkové listy
* 100 ml smetany na vaření
* 100 g šunky
* zelenou petrželku
* kostičky osmahlé veky

Brambory a kedlubny oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky.
V hrnci zahřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli do změknutí.
Přidáme kedlubny, brambory, zalijeme vývarem a osolíme. Přidáme bobkový list, špetku pepře a vaříme do změknutí asi 15 minut.
Vybereme bobkový list a polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
Rozmixovanou polévku zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme a opepříme.
Na talíři ozdobíme opečenými tenkými plátky nakrájené šunky, petrželkou a osmahlou vekou

 

xxxx

 

HOVĚZÍ LÍČKA NA VÍNĚ

Potřebujete:
* 1 kg hovězích líček
* 2 lžíce másla
* 2 cibule
* 100 g špeku
* kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)
* 1/2 l červeného vína
* trochu hovězího vývaru
* sůl, mletý pepř
* 4 bobkové listy
* čerstvý rozmarýn
* lžičku nového koření

Líčka nakrájíme na větší kousky a z obou stran osolíme a opepříme. Na másle v hrnci osmahneme na jemno nakrájenou cibuli se špekem, přidáme maso a prudce opečeme ze všech stran.
K opečenému masu přidáme nové koření, bobkové listy, rozmarýn, kořenovou zeleninu pokrájenou na drobné kousky, zalijeme vínem a vývarem. Dusíme pod pokličkou na slabém plameni 2 hodiny do změknutí.
Měkké maso vyjmeme z kastrolu. Omáčku dochutíme pepřem a solí, přecedíme a pasírujeme přes cedník. Do scezené omáčky vrátíme maso.

Příloha:
Štouchaný brambor s pórkem

Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě do měkka. Pak je rozštoucháme, přidáme 1 lžíci másla a zpařený pórek nakrájený na jemno.

 

xxxx

 

JOGURTOVÝ DEZERT S VANILKOU

Potřebujete:
* půl kila jogurtu
* 1 smetanu
* 4 plátky želatiny
* 50 g cukru
* šťávu z 1 citronu
* 1 vanilkový lusk

Smetanu vyšleháme. Vanilkový lusk rozřízneme a nožem vyndáme vanilku. Želatinu si připravíme podle návodu.
Jogurt smícháme s cukrem, přidáme želatinu, vanilku, šťávu z citronu a nakonec vmícháme vyšlehanou smetanu. Dáme na noc do lednice.