Knedlík s medvědím česnekem a zapečená kedlubna se šunkou

30. března 2019·Jídlo a pití·Redakce

Knedlík s medvědím česnekem

200 g rohlíků
1 cibule
2 lžíce másla
120 ml mléka
2 vejce
100 gr medvědího  česneku
sůl a pepř
muškátový oříšek
mouka nebo strouhanka
parmazán nebo jiný sýr

 

Rohlíky na kostičky dáme do mísy. Cibuli nakrájíme a osmahneme na másle, přidáme do knedlíku. Rozšleháme mléko, vejce a sůl, vše přidáme a promícháme, necháme nabobtnat asi půl hodiny.
Umyjeme medvědí česnek, jemně nakrájím a promícháme. Ochutíme čerstvě nastrouhaným pepřem a muškátovým oříškem. Pokud je těsto příliš měkké, přidáme  mouku nebo strouhanku.
Přiveďte slanou vodu do varu. Mokrýma rukama tvoříme větší koule a dáme do vroucí osolené vody, snížíme teplotu a necháme asi 15 minut vařit.
Mezitím si rozehřejeme máslo a nastrouháme sýr. Knedlík vyndáme, dáme na talíř polijeme máslem a posypeme sýrem.

 

Zapečená kedlubna se šunkou

2 velké kedlubny
6 velkých brambor
300 ml zeleninový vývar
200 g šunky, nakrájené na kostičky
150 ml mléka
4 lžíce husté zakysané smetany
3 vejce
sůl a pepř
muškátový oříšek
pažitka
listy kedlubny, malé, nasekané
30 g rostlinného tuku

 

Oloupeme kedlubny a brambory, nakrájíme na 5 mm silné plátky a smažíme ve velké pánvi s tukem 5 min. Zeleninu podlijeme  zeleninovým vývarem a vaříme 10 minut. Plátky z vývaru vyjmeme a vrstvíme společně se šunkou ve vymazaném pekáči .
Smícháme vejce, mléko, zakysanou smetanu a koření a  nalijeme na kedlubny. Pečeme dole v troubě na 200 st.
po dobu asi 20 minut až dozlatova. Posypeme překrájenou pažitkou a lístky kedluben.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme