Kysané zelí z Dámského klubu

Kysané zelí připravil Jirka Babica!

Zelí ve sklenici

Hlávka zelí, lžička soli, kmínu, celý pepř, kousek křenu, cibule

Zelí nakrouháme, osolíme, přidáme kmín, celý pepř, 2 nakrájené 2 cibule

Vše promícháme, promačkáme a necháme 3 hodiny odpočinout.

Do sklenice dáme kousek křenu, napěchujeme zelí tak 2 cm pod okraj sklenice a zalijeme vymačkanou šťávou.

Dáme na plato s vyššími okraji a uložíme na teplé místo. Zelí začne kvasit. Až se vypoulí víčka, uložíme sklenice do tmy a chladna. Víčka se opět  narovnají a za 3 týdny můžeme jíst křupavou dobrotu.

 

Zelí v kameninové nádobě

Nastrouháme zelí, přidáme sůl, kmín, cibuli, křen, kopr a česnek

A dál? Nakrouhat, smíchat, udusat, dát do nádoby, přikrýt prknem a zatížit kamenem.

Přiklopit víčkem a kolem víčka nalít vodu. Vodu dolévat. Za 4 neděle si pochutnáme.