Máslové štoly, jablkový a makový závin

23. listopadu 2013·Jídlo a pití·Redakce

Jirka Babica se společně s Madetou chystají na Vánoce

Máslové štoly:

150 g hladké mouky

100 g měkkého tvarohu

50 g cukru

50 g másla

100 g rozinek

1 lžička skořice

1 lžička prášku do pečiva

2 lžíce sekaných mandlí

1 lžíce pomerančové kůry

1 panák rumu

 

Máslo s cukrem, pomerančovou kůrou a tvarohem spojíme, přidáme mouku, prášek do pečiva, skořici, rozinky namočené v rumu, mandle a utvoříme těsto. Z těsta vytvoříme malé štoličky, které pečema na 200 stupňů asi 15 minut. Po vyndání z trouby je namočíme v másle a obalíme v moučkovém cukru.

Jablkový a makový závin:

Těsto:

800 g polohrubé mouky

150 g cukru

40 g droždí

400 ml mléka

½ lžičky soli

3 žloutky

1 vanilkový cukr

200 g másla

3 lžíce zakysané smetany

Náplň 1:

nastrouhaná oloupaná jablka

rozinky namočené v rumu

2 lžíce mleté skořice

3 lžíce mletých vlašských ořechů

Náplň 2:

100 g mletého máku

2 dcl mléka na svaření máku

strouhaný perník

strouhanka

cukr

 

Do mouky uděláme důlek, do důlku dáme trochu cukru, rozdrcené droždí a teplé mléko. Po straně osolíme špetkou soli, přidáme 3  žloutky, vanilkový cukr, zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, dobře propracujeme a necháme 30 minut vykynout.

Na pomoučněné ploše rozdělíme těsto na 4 díly a vyválíme obdélníky. Pláty naplníme jednotlivými náplněmi:

Náplň 1:

Nastrouhaná kyselejší jablka posypeme rozinkami namočenými v rumu, cukrem, drcenými vlašskými ořechy a pokapeme rozpuštěným máslem.

Náplň:

Mletý mák uvaříme v mléku, zahustíme  strouhaným  perníkem a osladíme cukrem.

Pláty srolujeme do rukávů a poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě deset minut dokynout a pečeme v předehřáté troubě 20 – 30 minut. Po upečení potřeme rozpuštěným kouskem másla nebo zbylým tukem.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme