Vyhledávání
Máslové štoly, jablkový a makový závin
Jirka Babica se společně s Madetou chystají na Vánoce
Máslové štoly:
150 g hladké mouky
100 g měkkého tvarohu
50 g cukru
50 g másla
100 g rozinek
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce sekaných mandlí
1 lžíce pomerančové kůry
1 panák rumu
Máslo s cukrem, pomerančovou kůrou a tvarohem spojíme, přidáme mouku, prášek do pečiva, skořici, rozinky namočené v rumu, mandle a utvoříme těsto. Z těsta vytvoříme malé štoličky, které pečema na 200 stupňů asi 15 minut. Po vyndání z trouby je namočíme v másle a obalíme v moučkovém cukru.
Jablkový a makový závin:
Těsto:
800 g polohrubé mouky
150 g cukru
40 g droždí
400 ml mléka
½ lžičky soli
3 žloutky
1 vanilkový cukr
200 g másla
3 lžíce zakysané smetany
Náplň 1:
nastrouhaná oloupaná jablka
rozinky namočené v rumu
2 lžíce mleté skořice
3 lžíce mletých vlašských ořechů
Náplň 2:
100 g mletého máku
2 dcl mléka na svaření máku
strouhaný perník
strouhanka
cukr
Do mouky uděláme důlek, do důlku dáme trochu cukru, rozdrcené droždí a teplé mléko. Po straně osolíme špetkou soli, přidáme 3 žloutky, vanilkový cukr, zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, dobře propracujeme a necháme 30 minut vykynout.
Na pomoučněné ploše rozdělíme těsto na 4 díly a vyválíme obdélníky. Pláty naplníme jednotlivými náplněmi:
Náplň 1:
Nastrouhaná kyselejší jablka posypeme rozinkami namočenými v rumu, cukrem, drcenými vlašskými ořechy a pokapeme rozpuštěným máslem.
Náplň:
Mletý mák uvaříme v mléku, zahustíme strouhaným perníkem a osladíme cukrem.
Pláty srolujeme do rukávů a poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě deset minut dokynout a pečeme v předehřáté troubě 20 – 30 minut. Po upečení potřeme rozpuštěným kouskem másla nebo zbylým tukem.