Mrkvová polévka, mexická kuřecí stehna, citrónová buchta

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

MRKVOVÁ POLÉVKA S JOGURTEM

Potřebujete:
6 mrkví
3 brambory
2 střední cibule
4 cm zázvoru
1 lžíce koriandru
zelenou petrželku
3 lžíce olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
1 jogurt málo tučný
sůl, pepř

Mrkev, brambory, cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Orestujeme na olivovém oleji, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme 25 minut povařit. Poté rozmixujeme nebo propasírujeme a vmícháme jogurt.
Dochutíme solí, pepřem a překrájeným čerstvým koriandrem. Na talíři posypeme překrájenou petrželkou.

 

xxxx

 

MEXICKÁ KUŘECÍ STEHNA SE SÝROVOU RÝŽÍ

Potřebujete:
4 kuřecí stehna
2 papriky
3 stroužky česneku
400 g mangoldu
1 konzervu loupaných rajčat
2 lžíce rajského protlaku
150 g světlých fazolí
2 lžíce kakaa
čerstvý tymián
petrželku
olivový olej
sůl, pepř, chilli

Kuřecí stehna osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Přidáme tymián. Kuře vyndáme a do pánve přidáme česnek, rajský protlak, rajčata, chilli a kakao. Stříkneme vodu, osolíme, stehna vrátíme zpět a dáme do trouby na 45 minut na 175 °C.
Maso vyndáme a přidáme nakrájený mangold, pečenou nakrájenou a oloupanou papriku, fazole, petrželku a promícháme.

 

Sýrová rýže:

Potřebujete:
rýži
2 cibule
100 g tvrdého sýru

Rýží uvaříme dle návodu. Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme vařenou rýži a nastrouhaný tvrdý sýr. Promícháme a podáváme.

xxxx

 

CITRÓNOVÁ BUCHTA
Potřbujete:

300 g cukru
300 g hladké mouky
300 g másla
1 prášek do pečiva
5 vajec
3 citrony
100 g práškového cukru

 

Smícháme cukr s moukou, práškem do pečiva, rozpuštěným máslem, přidáme 5 vajec, lžičku nastrouhané kůry z citronu a šťávu ze dvou citronů. Poté těsto nalijeme na máslem vytřený vyšší plech nebo na pečící papír. Dáme do trouby na 170 st. na 25 až 30 minut. Pomocí špejle zjistíme, jestli je buchta hotová, povrch by neměl být do hněda. Vytáhneme a necháme vychladnout .
Práškový cukr smícháme s citronovou šťávou.