Nakládaná cuketa, plněné paprikové lusky, broskev z Mallorcy

Recepty ze sobotního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

NAKLÁDANÁ CUKETA 

Potřebujete:

* 3 ks cukety
* sůl
* cukr
* pepř 
* 3 lžíce olivového oleje 
* 3 lžíce balzamikového octa 
* 1 stroužek česneku

Cuketu nakrájíme na plátky a vložíme na gril na mřížku, aby na cuketě vznikly pěkné proužky. 

Smícháme olivový olej s octem balzamiko, osolíme, opepříme a přidáme jemně strouhaný česnek. Grilovanou cuketu dáme do mísy a zalijeme olivovou směsí, můžeme dochutit cukrem, promícháme a necháme 1 hodinu odležet.

 

—-

 

PLNĚNÉ PAPRIKOVÉ LUSKY S BYLINKOVÝM KUSKUSEM NA GRILU

Potřebujete:

* 4 papriky  
* 200 g kuskusu 
* 350 ml zeleninového vývaru 
* olivový olej
* 2 str. česneku
* čerstvoupažitku
* čerstvý koriandr 
* černé olivy (asi 10ks)
* citronovou šťávu
* 200 g fety
* pepř 
* sůl

V misce smícháme kuskus s horkým zeleninovým vývarem, necháme asi 5 minut stát, aby se vývar dobře vsákl, poté přidáme 3 polévkové lžíce olivového oleje.  
Smícháme nakrájenou pažitku s koriandrem, nadrobno nakrájené olivy, citronovou šťávu, sůl, pepř a fetu nakrájenou na kostičky.
Promícháme a smícháme s kuskusem. 
Papriky rozpůlíme podélně,  zbavíme jadérek, potřeme olivovým olejem a asi 4 minuty grilujeme. Pak je naplníme připravenou směsí a grilujeme dalších 8-10 minut, dokud nejsou papriky měkké a kuskus horký.

—-

BROSKEV Z MALLORCY¨

Potřebujete:
* 4  zralé broskve 
* 100 g mletých mandlí 
* 4 cl koňaku
* 3 bílky 
* 3 lžíce cukru 
* 4 lžíce moučkového cukru  
* 2 lžíce másla 

Pekáček vytřeme máslem a poklademe vypeckovanými půlkami broskví řezem nahoru. Pokapeme koňakem a posypeme cukrem. 

Vyšleháme bílky s moučkovým cukrem do tuhého sněhu, opatrně přimícháme mleté mandle. Na každou broskev dáme lžíci mandlového sněhu a vložíme do předehřáté trouby na 180 st. na 15min. Pečeme do zlatova, dezert vyndáme z trouby a hned podáváme.