Vyhledávání
Olivovo rajčatový chléb s bazalkovým máslem
Inspirujte se vůní Itálie...
1/2 kg hladké mouky
1 kostka droždí
8 lžic oleje
1/4 l teplé vody
1 lžička cukru
lžička soli
100 g černých oliv bez pecek
100 g sušených naložených rajčat
1 lžíce bylinek provence
Mouku prosejeme do mísy. Droždí s cukrem rozpustíme ve čtvrt litru teplé vody. Smícháme s moukou, přidáme olivový olej nebo olej z rajčat, sůl a provencálské bylinky.
Prohněteme v těsto, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 hodinu vykynout . Poté znovu uhněteme a přidáme nakrájené olivy a sušená nakládaná rajčata.
Formu na pečení vymažeme olejem a vysypeme moukou. Z těsta vytvoříme šišku, vložíme do formy a necháme ještě půl hodiny vykynout. Přikryjeme alobalem.
Chleba dáme do rozehřáté trouby na maximum. Po vložení chleba stáhneme teplotu na 200 st. a pečeme 40 min. 10min. před dopečením sundáme alobal.
Bazalkové máslo:
1 máslo
hrst bazalky
2 str. česneku
sůl
Bazalku překrájíme, stroužky česneku prolisujeme, lehce promixujeme a přidáme máslo rozehřáté v pokové teplotě. Osolíme a mažeme na olivovo rajčatový chléb.