Olivovo rajčatový chléb s bazalkovým máslem

6. července 2013·Jídlo a pití·Redakce

Inspirujte se vůní Itálie...

1/2 kg hladké mouky

1 kostka droždí

8 lžic oleje

1/4 l teplé vody

1 lžička cukru

lžička soli

100 g černých oliv bez pecek

100 g sušených naložených rajčat

1 lžíce bylinek provence

Mouku prosejeme do mísy. Droždí s cukrem rozpustíme ve čtvrt litru teplé vody. Smícháme s moukou, přidáme olivový olej nebo olej z rajčat, sůl a provencálské bylinky.

Prohněteme v těsto, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 hodinu vykynout . Poté znovu uhněteme a přidáme nakrájené olivy a sušená nakládaná rajčata.

Formu na pečení vymažeme olejem a vysypeme moukou. Z těsta vytvoříme šišku, vložíme do formy a necháme ještě půl hodiny vykynout. Přikryjeme alobalem.

Chleba dáme do rozehřáté trouby na maximum. Po vložení chleba stáhneme teplotu na 200 st. a pečeme 40 min. 10min. před dopečením sundáme alobal.

Bazalkové máslo:

1 máslo

hrst bazalky

2 str. česneku

sůl

Bazalku překrájíme, stroužky česneku prolisujeme, lehce promixujeme a přidáme máslo rozehřáté v pokové teplotě.  Osolíme a mažeme na olivovo rajčatový chléb.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme