Ostrá Šanghaj, krkovička na soli, sladké vítězství

15. června 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

JIRKOVA OSTRÁ ŠANGHAJ

Potřebujete:

* 300 g kuřecích prsou

* 2 lžíce oleje

* 3 jarní cibulky

* hrst sojových výhonků

* 50 g rýžových nudlí

* 2 mrkve

* 100 g žampionů

* 2 lžíce octa

* 1 lžíci cukru

* 1 lžíci rajského protlaku

* 3 lžíce sojové omáčky

* 1 lžíci rýžové moučky (nebo solamyl)

*1 lžičku sambal olieku

* 1,5 l vody

* 1 lžíci solamylu

* pepř, sůl

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Posypeme je rýžovou moučkou, osolíme a orestujeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájenou jarní cibulku a žampiony, nahrubo nastrouhanou mrkev a sojové výhonky. Promícháme a asi 2 minuty smažíme. Potom vmícháme rajský protlak, sambal oliek, sojovou omáčku, ocet, cukr a sůl, zalijeme vodou a promícháme. Vaříme dalších 8 min. Solamyl rozmícháme v trošce vody, vlijeme ho do polévky a ještě krátce povaříme. Při servírování dáme do každé misky trochu ve vroucí vodě spařených nudlí a polévkou je zalijeme.

 

—-

 

KRKOVIČKA NA SOLI SE ZELNÝM SALÁTEM

Potřebujete:

* 1 kg vepřové krkovice bez kosti

*1 kg soli

* 6 str. česneku

* 2 lžíce hořčice

* 1 dl medu

 

Zelný salát:

Potřebujete:

* 1/4 hlávkového zelí

* 2 mrkve

* 1 cibuli

* 4 lžíce octa

* 1 lžíci cukru

* 3 lžíce olivového oleje

* sůl

Krkovičku ze všech stran osolíme a prošpikujeme ji stroužky česneku. Do pekáče nasypeme sůl a na ni položíme připravené maso. Pečeme při 200 st. asi 1,5 hod. V misce rozmícháme hořčici s medem a touto marinádou maso během pečení potíráme. 

Zelí nakrouháme, prosolíme, prsty rozemneme a necháme 30 min. uležet, aby pustilo šťávu a změklo. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a najemno nakrájenou cibuli. Dobře promícháme a ochutíme octem, olivovým olejem a cukrem. Opět promícháme.

 

—-

 

SLADKÉ VÍTĚZSTVÍ

Potřebujete:

* 4 jablka

* citronovou šťávu

* 100 g másla

* 100 g cukru

* 2 vejce

* 150 ml mléka

* 300 g hladké mouky

* 1 kypřící prášek do pečiva

* mletou skořici a cukr na posypání

Jablka zbavíme jadřinců a oloupeme je. Nakrájíme je na menší plátky a pokapeme citronovou šťávou. Máslo ušleháme s cukrem a vejci, přidáme mléko, mouku, prášek do pečiva a nakrájená jablka. Na pečící papír dáváme lžíci řídkého jablkového těsta a posypeme je cukrem a skořicí. Pečeme při 180 st. asi 25 min.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme