Vyhledávání
Ostrá Šanghaj, krkovička na soli, sladké vítězství
Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.
JIRKOVA OSTRÁ ŠANGHAJ
Potřebujete:
* 300 g kuřecích prsou
* 2 lžíce oleje
* 3 jarní cibulky
* hrst sojových výhonků
* 50 g rýžových nudlí
* 2 mrkve
* 100 g žampionů
* 2 lžíce octa
* 1 lžíci cukru
* 1 lžíci rajského protlaku
* 3 lžíce sojové omáčky
* 1 lžíci rýžové moučky (nebo solamyl)
*1 lžičku sambal olieku
* 1,5 l vody
* 1 lžíci solamylu
* pepř, sůl
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Posypeme je rýžovou moučkou, osolíme a orestujeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme nakrájenou jarní cibulku a žampiony, nahrubo nastrouhanou mrkev a sojové výhonky. Promícháme a asi 2 minuty smažíme. Potom vmícháme rajský protlak, sambal oliek, sojovou omáčku, ocet, cukr a sůl, zalijeme vodou a promícháme. Vaříme dalších 8 min. Solamyl rozmícháme v trošce vody, vlijeme ho do polévky a ještě krátce povaříme. Při servírování dáme do každé misky trochu ve vroucí vodě spařených nudlí a polévkou je zalijeme.
—-
KRKOVIČKA NA SOLI SE ZELNÝM SALÁTEM
Potřebujete:
* 1 kg vepřové krkovice bez kosti
*1 kg soli
* 6 str. česneku
* 2 lžíce hořčice
* 1 dl medu
Zelný salát:
Potřebujete:
* 1/4 hlávkového zelí
* 2 mrkve
* 1 cibuli
* 4 lžíce octa
* 1 lžíci cukru
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl
Krkovičku ze všech stran osolíme a prošpikujeme ji stroužky česneku. Do pekáče nasypeme sůl a na ni položíme připravené maso. Pečeme při 200 st. asi 1,5 hod. V misce rozmícháme hořčici s medem a touto marinádou maso během pečení potíráme.
Zelí nakrouháme, prosolíme, prsty rozemneme a necháme 30 min. uležet, aby pustilo šťávu a změklo. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a najemno nakrájenou cibuli. Dobře promícháme a ochutíme octem, olivovým olejem a cukrem. Opět promícháme.
—-
SLADKÉ VÍTĚZSTVÍ
Potřebujete:
* 4 jablka
* citronovou šťávu
* 100 g másla
* 100 g cukru
* 2 vejce
* 150 ml mléka
* 300 g hladké mouky
* 1 kypřící prášek do pečiva
* mletou skořici a cukr na posypání
Jablka zbavíme jadřinců a oloupeme je. Nakrájíme je na menší plátky a pokapeme citronovou šťávou. Máslo ušleháme s cukrem a vejci, přidáme mléko, mouku, prášek do pečiva a nakrájená jablka. Na pečící papír dáváme lžíci řídkého jablkového těsta a posypeme je cukrem a skořicí. Pečeme při 180 st. asi 25 min.