Papriková polévka, žebírka na křenu, zapečené jahody

17. května 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty ze sobotního Dámského klubu.

PAPRIKOVÁ POLÉVKA S LILKEM

Potřebujete:
* 3 červené papriky
* 1 lilek
* 1 cibuli
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce másla
* 1 lžíci rajského protlaku
* 1 litr zeleninového vývaru
* sůl, pepř
* petrželku

Lilek překrájíme na nudličky. V hrnci roztopíme máslo a lilek 5 minut orestujeme.
Cibuli, papriky a česnek oloupeme a překrájíme na menší kousky a vložíme k opečenému lilku. Vše společně opečeme. Přidáme lžíci rajského protlaku a zamícháme. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a 15 minut vaříme. Poté rozmixujeme nebo propasírujeme a necháme hladkou polévku prohřát. Nakonec posypeme hojně sekanou petrželkou.

xxxx

 

ŽEBÍRKA NA KŘENU A PIVU

Potřebujete:
* 1,5 kg vepřových žebírek
* 1 l černého piva
* 2 cm křenu
* 4 lžíce worcesteru
* 2 lžíce tabaska
* 1 lžíci rajského protlaku
* 2 stroužky česneku
* 1 cibuli
* 1 l vody
* 1 lžíci cukru
* sůl, pepř

Zelný salát:

Potřebujete:
* ½ hlávky zelí
2 cibule
* mrkev
* 3 lžíce octa
* 2 lžíce cukru
* sůl

Žebírka dáme vařit do vody s pivem na půl hodiny. Do rendlíku dáme olej, přidáme cibuli, česnek, křen, protlak, cukr, trochu vývaru z žebírek, worcester a tabasco. Uvařená žebra dáme na plech, potřeme omáčkou a dáme péct na 20 minut na 200 °C.

Zelí nakrájíme, osolíme a necháme hodinu měknout. Poté přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, ochutíme octem a cukrem.

 

xxxxx

 

ZAPEČENÉ JAHODY

Potřebujete:
* 1/2 kg jahod
* 150 g cukru
* 150 g másla
* 150 g polohrubé mouky
* špetku soli
* 1 vanilkový cukr
* vanilkovou zmrzlinu

Jahody očistíme, omyjeme a překrájíme na půlky a dáme do zapékací formy.
Z cukru, měkkého másla, polohrubé mouky, špetky soli a vanilkového cukru uděláme klasickou drobenku, kterou nasypeme na jahody. Dáme do trouby na 15 až 20 minut na 180 st. Na talíři přidáme vanilkovou zmrzlinu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme