Pepřová polévka, vepřová roláda s fazolkami a mandlovník

2. března 2014·Jídlo a pití·Redakce

Recepty z nedělního Dámského klubu rádia Frekvence 1.

POLÉVKA SE ZELENÝM PEPŘEM

Potřebujete:
* 1 pórek
* 1,5 l horké vody
* 250 g mungo klíčků
* 1 lžíci naloženého zeleného pepře
* 2 kostky zeleninového bujónu
* špetka soli
Nakrájený pórek dáme vařit do vroucí vody. Po 10 minutách přidáme mungo klíčky a zelený pepř, dochutíme bujónem a osolíme. Polévku necháme asi 10 minut odstát, aby pepř pustil sílu.

 

VEPŘOVÁ ROLÁDA S FAZOLKAMI A NIVOU

Potřebujete:
* 4 plátky vepřové kýty
* sůl
* 4 stroužky česneku
* 1 menší cibuli
* 2 lžíce rajského protlaku
* špetku cukru
* 2 lžíce vody
* 100 g nakládaných fazolových lusků
* 8 plátků slaniny
* 50 g nivy
* hladkou mouku
* 2 vejce
* strouhanku
* olej na smažení

Plátky masa naklepeme a osolíme.
Na rozpálený olej dáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, rajský protlak, ochutíme cukrem a solí a lehce podlijeme vodou. Po chvíli přidáme fazolové lusky.
Na každý plátek masa poklademe 2 plátky slaniny, na ni 2 lžíce připravené směsi a navrch plátky nivy. Zabalíme a obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme v menším hrnci s větším množstvím oleje.
Roláda se podává s bramborami nebo bramborovou kaší.

RYCHLÝ MANDLOVNÍK
Potřebujete (na těsto):

* 300 g měkkého tvarohu
* 4 lžíce oleje
* ½ hrnku mléka
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilínový cukr
* 350 g polohrubé mouky
* 2 kypřicí prášky do pečiva
* sůl
* mouku na posypání válu
* pečicí papír

Potřebujete (na mandlový povrch):
* 250 g másla
* 250 g cukru
* 200 g mandlových lupínků

Potřebujete (na vanilkový krém):
* 300 ml mléka
* 50 g cukru
* 1 sáček vanilkového pudinku
* 30 ml rumu
* 100 ml smetany na šlehání (30%)

Mouku smícháme s prášky do pečiva, cukrem a špetkou soli. Přidáme tvaroh, olej, mléko a vypracujeme těsto, které na pomoučněném válu rozválíme podle velikosti formy. Formu vyložíme papírem na pečení a rozložíme do ní těsto.
Máslo rozehřejeme a smícháme ho s cukrem a mandlovými lupínky. Směs nalijeme na těsto. Pečeme při 180°C asi 30 min. Mezitím si připravíme vanilkový krém. Dvě třetiny mléka zahřejeme. V jedné třetině mléka rozmícháme pudinkový prášek smíchaný s cukrem. Za stálého míchání vlijeme pudink do horkého mléka a přivedeme k varu. Vaříme asi 1 minutu. Potom vmícháme rum a pudink necháme vychladnout. Smetanu ušleháme a smícháme ji s vlažným pudinkem.
Upečený mandlovník necháme vychladnout a pak jej rozřízneme. Spodní část potřeme vrstvou vanilkového krému a opět přiklopíme. Podáváme nakrájený na kostky.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme